„Руски образцов град“: Разказ от Мариупол – разделен и уморен от война

„Руски образцов град“: Разказ от Мариупол – разделен и уморен от война

Екип на датската телевизия ТВ2 влезе в окупирания от руснаците Мариупол, който Москва се опитва да превърне в „руски образцов град“. Обсадата на ключовия град на брега на Азовско море продължи три месеца. Година и половина по-късно е разделен и уморен от война.

„Руините са навсякъде. Напълно разрушени домове. Въпреки че възстановяването тече с на пълни обороти в някои места на Мариупол, все още нищо не е готово“, предава кореспондентът на TV 2 Андерс Ломхолт.

Снимка:
bTV

Много от стърчащите жилищни сгради в центъра са като призраци. В някои все още живеят хора като семейството на 54-годишния Юрий Малер.

„Разбира се, че съм тъжен. Как по друг начин да се чувствам, аз гледах как падат бомбите“, казва инженерът Юри Малер.

В други части на града строят нови улици и квартали. „Преди две години тези сгради ги няма. Те са пример как нахлуват руските пари от Кремъл и как се опитват да превърнат Мариупъл във вид образцов руски град“, казва кореспондентът на TV 2 Андерс Ломхолт.

Пътните знаци, учебниците и паспортите вече са на руски. В града пристигат и новодомци. Те се радват на вода и ток. 

Руините от бомбандирания театър, където загинаха над хиляда цивилни, са скрити зад трансперанти. Пред тях срещаме семейство. Съпругата казва, че подкрепя руснаците и че не иска украинците да се връщат. 

Според ООН в битката за Мариупол са убити над 2000 цивилни, но в действителност жертвите са много повече. Преди войната в Мариупол живеят около 430 000 души. 350 000 от тях отдавна са го напуснали.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *