Руски Су-35 бил във въздуха при катастрофата на двата хеликоптера Ми-8 на украинските ВВС

Руски Су-35 бил във въздуха при катастрофата на двата хеликоптера Ми-8 на украинските ВВС

Руски Су-35 бил във въздуха при катастрофата на двата хеликоптера Ми-8 на украинските ВВС

Изтребител Су-35 на ВВС на Русия е бил забелязан във въздуха при авиокатастрофата на два украински хеликоптера Ми-8 в Донецка област, при която загинаха шестима военни на Киев. Това обяви в коментар за РБК-Украйна ръководителът на пресслужбата на Източната групировка войски на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Иля Евлаш, предаде „Фокус“.

Потвърждавайки за инцидента, Евлаш поясни, че трагедията е станала в района на Краматорск. Налице е информация, че по това време е съобщено за излитане на руски изтребител Су-35, поради което украински хеликоптери е трябвало да кацнат. Това се прави, за да се предпазят от евентуално поражение вертолетите.

„Да, наистина, имаше самолетна катастрофа с участието на два хеликоптера Ми-8. Те изпълняваха бойна мисия. Докато изпълняваха мисия във въздуха имаше вражески изтребител Су-35“, потвърди Евлаш.

В същото време той подчерта, че данните за броя на починалите предстои да бъдат уточнени. „Но началникът на пресслужбата на 18-та отделна бригада армейска авиация вече съобщи, че те са шест“, допълни Йевлаш.

Към настоящия момент разследващите установяват подробностите и обстоятелствата какво точно е причинило самолетната катастрофа.

„Сега комисията работи. Какво е причинило тази катастрофа ще се разбере по-късно“, заключи Йевлаш.

Хеликоптерите Ми-8 са се разбили на 29 август в района на Краматорск в Донецка област. Машините са били напълно унищожени, а на място са намерени телата на шестима загинали военнослужещи.

Медиите съобщиха, че трагедията е станала по време на изпълнение на бойна мисия, а имената и обстоятелствата около смъртта на екипажа на машините не се разкриват от съображения за сигурност.

Това е втори подобен инцидент във въздуха за седмица. РБК-Украйна припомня, че на 25 август два учебно-бойни самолета L-39 се сблъскаха в района на Житомир. В резултат на това загинаха трима украински пилоти, включително известният пилот Андрей Пилщиков с позивна „Джус“.

Продължава офанзивата на украинската армия към Мелитопол. Русия съобщи за няколко свалени дрона над своя територия, включително близо до Москва.

Руската противовъздушна отбрана е свалила дрон в близост до столицата Москва, съобщи кметът Сергей Собянин. Безпилотният апарат е бил унищожен край град Воскресенск, на около 90 километра югоизточно от руската столица. По-рано руската противовъздушна отбрана съобщи, че е свалила два украински дрона над Брянска област в Южна Русия, както и крилата ракета, изстреляна към окупирания полуостров Крим.

За над 40 стълкновения съобщиха от украинската армия, която продължава настъплението си към Мелитопол. Русия е нанесла въздушни удари в Сумска и Харковска област, и е обстрелвала 25 населени места.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че успехите на контра-офанзивата в района могат да спомогнат за изтласкването на руснаците до Крим и да прекъснат сухопътната връзка към полуострова. По този начин Киев ще раздели на две окупираните от Русия територии и ще затрудни значително снабдителните операции на руската армия.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *