Руслан Стефанов: Трудно ще е разследването на убийството на Алексей Петров

Руслан Стефанов: Трудно ще е разследването на убийството на Алексей Петров - 1

Руслан Стефанов: Трудно ще е разследването на убийството на Алексей Петров

Разследването на убийството на Алексей Петров ще бъде изключително трудно, изказа мнение пред БНР Руслан Стефанов – програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията.

Тези убийства рядко биват разкривани и рядко се стига до поръчителите им, посочи той и добави:

„Продължаваме да говорим за всички тези преплитания през годините на политика, бизнес, служби – нещо, което България не успя да направи – да раздели тези сфери“.

По думите му това смесване на роли поражда огромно количество конфликти на интереси, възможности за корупция и недобри приятелства или такива, които се превръщат във враждебни.

„Всички служби, които работят по тези казуси, по някакъв начин бяха засегнати от работата на този човек, т.е. на всяко ниво има конфликт на интереси. Това натрупване на конфликти на интереси е основният проблем“, коментира Стефанов в предаването „Преди всички“.

Според него неуспехът тези влияния да се урегулират водят до огромен проблем пред имиджа на страната и пред нашите партньори.

„Няма как да се опиташ да изпереш миналото си или то да бъде забравено, като непрекъснато се появяваш в сценарии на най-високо политическо равнище, на най-високо равнище в службите. Или си политик, или си бизнесмен. Тези връзки фриволно се подминават през годините. Всичко това води до олекване и липса на институционализация, липса на прекъсване на тези корупционни връзки между всички тези сфери на влияние, които сега правят изключително трудно разследването“.

Най-тревожният факт е, че всички ще си задаваме въпроса дали наистина ще се разследва обективно, подчерта Руслан Стефанов. Той е категоричен, че тези конфликти на интереси трябва да са ясни и не бива да се допускат.

Поредицата убийства и случаите на насилие няма как да не повлияят за Шенген, смята още той.

Това, което се случва в Украйна и всички огромни заплахи за сигурността за България – всичко това продължаваме да не го отчитаме и да не се предприемат мерки, за да бъде защитена икономическата сигурност на страната, изказа мнение Руслан Стефанов.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *