Ръководителят на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров: По-важни са делата срещу корумпирани кметове и общински служители, отколкото тези за подкуп с 20 лева на катаджия. Трябва да се справяме с политически и финансови чадъри!

Ръководителят на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров: По-важни са делата срещу корумпирани кметове и общински служители, отколкото тези за подкуп с 20 лева на катаджия. Трябва да се справяме с политически и финансови чадъри!

На брифинг днес в Съдебната палата в Бургас Ръководителят на Апелативна прокуратура Любомир Петров заяви, че за него са важни делата срещу длъжности лица за корупционни действия на всякакви нива и обеща, че ще се бори с корупцията по високите етажи на властта. На 16 април предстои втора среща с апелативния прокурор Любомир Петров, на която ще отговаря на въпроси на граждани за конкретни дела и кметове.
Още в деня на обявяване на датата за първата среща на апелативния прокурор Любомир Петров с журналисти, след като преди малко повече от три месеца зае този пост, някои бургаски сайтове побързаха да се изхвърлят, че са добре информирани и на пресконференцията ще бъдат посочени имената на длъжностните лица и кметове, срещу които ще бъдат повдигнати обвинения. Ние знаехме, че не това е предметът на предстоящата среща. Малко преди започването на брифинга, шефът на Апелативна прокуратура потвърди единствено за „ЗАД КУЛИСИТЕ“, че ще говори за това, което е свършил до този момент като ръководител на АП и няма да засяга на тази среща конкретни дела и имена, като допълни, „че е много трудно, когато става въпрос за политически лица уличени в корупция“. На 16 април предстои втора среща с апелативния прокурор Любомир Петров, на която ще отговаря на въпроси на граждани за конкретни дела и кметове.“За мен са важни делата срещу длъжности лица за корупционни действия на всякакви нива. Това е, което иска от нас Европейската комисия. Отчитаме, че вече има нетърпимост към всякакви прояви на корупционни практики от страна на обществото. Трябва да се справяме с политически и финансови чадъри, както и пропуски при разследването, но има начини за това. Изразявам недоволство от оправдателните присъди по дела срещу кметове, обвинени в корупционни престъпления. Нарушенията на кметове и областни управители са главно в текстове по Закона за обществените поръчки и разпореждането с общинска собственост“, допълни апелативния прокурор.
Тук е моментът „ЗАД КУЛИСИТЕ“ да припомни, че има заведена преписка в Окръжна прокуратура – Бургас, която бе прекратена, но обжалвана пред Апелативна прокуратура – Бургас, която от своя страна върна преписката на Окръжна прокуратура, за да се обоснове за отказа за образуване на досъдебно производство, за което ще ви припомним: Кой в община-ГЕРБ Поморие ще търка наровете?
Любомир Петров съобщи, че е разпоредил проверка на всички дела в неговия регион, които се бавят повече от две години и ще оповести резултатите. Според апелативния прокурор не е нормално 2 години да се протаква досъдебно производство и изрази недоволство относно оправдателните присъди срещу кметове, обвинени в корупционни престъпление. „Не се доказва субективната страна, т.е. умисъл за извършването на престъпления. Много често важни свидетели пък променят показанията си в хода на делата. При разпитите пред съдия те се отказват и променят първоначалните си обяснения, направени пред прокурор. И така се стига до оправдателни присъди.“ ZADKULISITE.COM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *