Само през август: Над 3600 задържани нелегални мигранти, 406 арестувани за трафик

Само през август: Над 3600 задържани нелегални мигранти, 406 арестувани за трафик

Само през август: Над 3600 задържани нелегални мигранти, 406 арестувани за трафик

За периода от 1 до 25 август са осъществени 502 специализирани операции за противодействие на незаконната миграция. Задържани са 406-ма души за трафик на мигранти, като са образувани 220 досъдебни производства. Задържаните нелегални мигранти във вътрешността на страната през август са 3698.

Това съобщи Ангел Папалезов, началник на отдела „Криминална полиция“ при Главната дирекция „Национална полиция“, на брифинг за резултатите от дейността на специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР, създадено за подпомагане на разследването по досъдебни производства за престъпления свързани с наркотици и трафик на мигранти.

Папалезов посочи, че страната ни е сред основните пътища, през които се осъществява трафикът на мигранти. Той се извършва както от българи, така и от чужденци. През август са задържани над 100 чужди граждани, осъществили трафик на мигранти, от тях 32% са граждани на ЕС, а 68% – граждани на трети страни. Те са предимно мъже на 32-33 години.

Началникът на отдела „Криминална полиция“ посочи още, че са предприети стъпки за бърз обмен на информация с Европол, когато чужденци от ЕС и такива с хуманитарен статут са ангажирани в „каналджийството“ и даването на помещения за временен престой на нелегални мигранти.

Началникът на отдел „Криминална полиция“ при ГДНП Ангел Папалезов

За периода от 1 до 29 август в съдилищата в страната са внесени 206 обвинителни акта по дела за производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотици, а за трафик на мигранти – 209, съобщи Илиян Рангелов от Върховната касационна прокуратура, цитиран от БТА. Той добави, че по отношение на трафика на мигранти преобладават споразуменията с подсъдимите.

На въпрос какви проблеми в работата по делата за наркотици и трафик на мигранти са открити досега от специализираното звено, Рангелов посочи, че е нарушен синхронът и контактът между службите на МВР и прокуратурите, като добави, че той и колегите му могат да подпомогнат взаимодействието.

Директорът на ГДБОП Димитър Кангалджиев

Георги Асенов от ВКП

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *