Саркози: Украйна трябва да бъде неутрален „мост“ между Русия и Европа

Саркози: Украйна трябва да бъде неутрален "мост" между Русия и Европа - 1

Саркози: Украйна трябва да бъде неутрален „мост“ между Русия и Европа

В интервю за влиятелния френски ежедневник Le Figaro, бившият президент на Франция Никола Саркози представи своето мнение относно сложната ситуация в Украйна. Той подчерта, че интересите на Европа и САЩ не винаги съвпадат по този въпрос и изрази убеждението си, че Украйна не следва да бъде приемана нито в Европейския съюз, нито в НАТО. Саркози заяви, че би било по-добре Украйна да играе ролята на неутрален „мост“ между Русия и Европа.

„Първо и най-важно, необходимо е да се постигне съгласие относно бъдещето на Украйна. Стремежът ѝ да се присъедини към ЕС не ми се струва реалистичен. Украйна трябва да остане важно звено между Запада и Изтока. Тя не отговаря на необходимите стандарти за членство в ЕС и, от друга страна, изборът ѝ между ЕС и Русия би бил ненатурален и противоречив. Това, което мога да предложа, е Украйна да се установи като неутрална страна… Този неутралитет може да се гарантира чрез международно споразумение, което предоставя силни гаранции за сигурността ѝ и я предпазва от риска от бъдещи агресии“, сподели Саркози.

Още новини от Украйна

Според бившия френски лидер, е важно да бъдем последователни и реалисти. Саркози изрази съмнение, че смяната на ръководството в Русия ще доведе до основни промени в отношението ѝ към Украйна, пише „Фокус“.

Саркози допълни, че Европа би трябвало да бъде по-реалистична по отношение на членството на Украйна в ЕС и да не предоставя „фалшиви обещания, които не могат да бъдат изпълнени“, подобно на отношението ѝ към Турция през последните десетилетия.

Бившият френски президент настоя, че дипломацията и диалогът са от решаващо значение за решаването на украинския конфликт. „Само през дипломацията, преговори и обмен на мнения можем да намерим приемливо решение. Компромисът е неизбежен и ситуацията може да се влоши по всяко време…, което би имало сериозни последствия“, предупреди той.

Саркози бе президент на Франция от 2007 до 2012 година.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *