Саудитец с 8 последователи е осъден на смърт за публикации

Саудитец с 8 последователи е осъден на смърт за публикации

© Reuters

Рияд често бива критикуван от правозащитници, че икономическата и социална модернизация, предприета от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, не върви ръка за ръка с политическа и разширяване на пространството за човешките права и свободи.

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Саудитец, за чиято смъртна присъда за публикации в социалните мрежии съобщиха пред дни негови близки, е имал два профила, с осем последователи на по-популярния.Това сочи проверка на „Хюмън райтс уоч“, според която вторият профил в социалната мрежа Х (бившата „Туитър“) е с едва двама последователи. Двата имат общо под 1000 публикации, повечето – препубликувани от добре известни критици на саудитското правителство, продължава организацията. За подобни данни за профилите на мъжа писаха в последните няколко дни „Франс прес“ и „Асошиейтед прес“.Става дума за Мохамад ал Гамди – пенсиониран учител в Мека, осъден през юли от специализиран наказателен съд след публикации, с които твърди, че изобличава случаи на корупция и нарушаване на правата на човека в кралството.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Братът на Мохамад ал Гамди, Саид ал Гамди (по-известен от него с критиките си към властта и живеещ във Великобритания), казва за „Франс прес“, че делото поне отчасти се основава на тези съобщения. В някои от тях се изразява подкрепа за хора, за които се смята, че са вкарани в затвора заради убежденията си.

Присъдата е видяна и от „Асошиейтед прес“; там се споменава и активността на мъжа в платформата за видеосподеляне „Ютюб“. Казва се, че Гамди е обвинен в „предателство към религията сии“, „смущаване на сигурността на обществото“, „конспирация срещу правителството“ и „оспорване на авторитета на кралството и престолонаследника“ (става въпрос за публикациите му).

Рияд често бива критикуван от правозащитници, че икономическата и социална модернизация, предприета от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, не върви ръка за ръка с политическа и разширяване на пространството за човешките права и свободи. Саудитска Арабия превърна място за обезглавяване в център за развлеченияМиналана годиина докторант бе осъдена на десетилетия затвор за публикация в Х. АП нарича подобни решения на съда част от общото усилие на принц Мохамед да „потуши всякакво неподчинение в кралството, докато осъществява мащабните си строителнии проекти и други дипломатически сделки, за да повиши статуса си на световно равнище“.През 2022 г. само Китай и Иран са екзекутирали повече хора от Саудитска Арабия, изпълнила това наказание за 196 души – 81 от тях в един единствен ден през март. Броят на екзекуциите по света през 2022 г. е рекорден за последните пет години

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *