Саудитски граничари са обвинени в масово убийство на мигранти

Саудитски граничари са обвинени в масово убийство на мигранти

Саудитски граничари са обвинени в масово убийство на мигранти по йеменската граница. Това се посочва в доклад на Human Rights Watch, цитиран от Би Би Си.

В доклада се казва, че стотици хора, много от които етиопци, които прекосяват разкъсания от война Йемен, за да стигнат до Саудитска Арабия, са били застреляни.

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията за убийства.

Докладът на Human Rights Watch (HRW), озаглавен „Те стреляха по нас като дъжд“, посочва, че граничарите използвали и експлозивни оръжия.

Мигранти, с които Би Би Си се свърза, разказаха за ужасяващи нощни пресичания на границата, по време на които големи групи етиопци, включително много жени и деца, са били подложени на обстрел. Някои от оцелелите показват признаци на дълбока травма.

Според Международната организация по миграция към ООН повече от 200 000 души годишно се опитват да предприемат опасно пътуване, преминавайки по море от Африканския рог до Йемен и след това пътувайки до Саудитска Арабия.

Правозащитни организации казват, че мнозина преживяват лишаване от свобода и побои по пътя си.

Преминаването през морето е достатъчно опасно. Повече от 24 мигранти бяха обявени за изчезнали миналата седмица след корабокрушение край бреговете на Джибути.

В Йемен основните мигрантски маршрути са осеяни с гробове на хора, починали по пътя.

Саудитското правителство заяви, че приема обвиненията сериозно, но категорично отхвърли характеристиката на ООН, че убийствата са систематични или широкомащабни.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *