САЩ, Индонезия и още 5 държави започнаха военни учения

САЩ, Индонезия и още 5 държави започнаха военни учения - 1

САЩ, Индонезия и още 5 държави започнаха военни учения

Днес започнаха ежегодните военни учения на главния индонезийски остров Ява, в които участват военнослужещи от САЩ, Индонезия и пет други държави, съобщи „Асошиейтед прес“. Тези маневри, наречени „Супер Гаруда шийлд“, се провеждат от 2009 г. насам и тази година включват общо около 5000 души личен състав от Великобритания, Франция, Австралия, Япония, Сингапур и други страни.

Тази инициатива за съвместни военни учения се възприема като заплаха от Китай, която обвинява САЩ в създаването на съюз в Индо-тихоокеанския регион, подобен на НАТО, с цел да ограничат китайското влияние в района.

Събитието включва военни сили от разнообразни държави, включително и наблюдатели от Бруней, Бразилия, Канада, Германия, Индия, Малайзия, Нидерландия, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Филипините, Южна Корея и Източен Тимор.

Генерал Чарлз Флин, главнокомандващ на американските сухопътни войски в тихоокеанския регион, отбеляза важността на участието на толкова много държави в тези учения, като подчерта, че това демонстрира многостранна солидарност за поддържане на стабилността и мира в Индо-тихоокеанския регион.

Военните учения „Супер Гаруда шийлд 2023“ имат за цел да подобрят оперативната съвместимост на участващите страни чрез обучение, културен обмен и симулации на различни военни операции, предаде БТА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *