САЩ не могат да потвърдят, че техен войник е избягал в Северна Корея заради расизъм

САЩ не могат да потвърдят, че техен войник е избягал в Северна Корея заради расизъм - 1

САЩ не могат да потвърдят, че техен войник е избягал в Северна Корея заради расизъм

Правителството на САЩ заяви, че не може да потвърди достоверността на изявлението на Пхенян, че войникът, преминал в Северна Корея без разрешение миналия месец, е направил това, защото е изпитвал лоши чувства към армията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Били са направени няколко опита за връзка с Пхенян по различни канали, но без успех, заяви снощи говорител на Държавния департамент на САЩ.

На 18 юли редник Травис Кинг е пресякъл без разрешение демилитаризираната зона, разделяща двете корейски държави, които все още официално са във война, започнала от конфликта през 50-те години на миналия век.

Кинг призна, че незаконно е навлязъл в Северна Корея, съобщиха контролирани от държавата севернокорейски медии във вторник, позовавайки се на разследване на събитията от страна на тоталитарната страна с еднопартийно управление.

В своето съобщение Пхенян за първи път потвърди местонахождението на Кинг, като преди това по същество само потвърждаваше, че е получил искането на САЩ за информация по въпроса.

Според севернокорейското разследване войникът е признал, че е преминал в страната, „тъй като е таил лоши чувства срещу нечовешкото малтретиране и расовата дискриминация в американската армия“, съобщи официалната корейска информационна агенция КЦНА. Кинг е търсил убежище в Северна Корея или трета страна, „като е заявил, че е разочарован от неравностойното американско общество“, добавя КЦНА.

Случаят с младия американски войник предизвиква недоумение у наблюдателите от седмици насам, отбелязва ДПА.

Кинг е завършил мисията си и е трябвало да се върне у дома, след като прекарал известно време в южнокорейски център за задържане, съобщи Пентагонът. Той е бил заплашен от „допълнителни административни мерки“ в САЩ.

Пентагонът не даде подробности за предисторията на задържането му, но южнокорейската информационна агенция Йонхап съобщи, че войникът е отказал да плати глоба за нанасяне на ритници и повреди на полицейска кола в Сеул.

Мъжът е бил ескортиран до летището, но изчезнал преди да се качи на самолета. По-късно се присъединил към туристическа обиколка на границата, където се отделил от групата и преминал демилитаризираната зона.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *