САЩ ПОДПУКА БОКО „ТИКВАТА“: Банката на Цветелина Бориславова е обслужвала руснаците за „Турски поток“

САЩ ПОДПУКА БОКО „ТИКВАТА“: Банката на Цветелина Бориславова е обслужвала руснаците за „Турски поток“

Кой и как се е договарял тайно и в нарушение на закона с кандидат-изпълнители на проекта “Турски поток” през 2019 година?
Първи български следи в хакнатата поща на Александър Бабаков – руски политик и герой в няколко корупционни скандала, включително и в разкрития от “Ню Йорк Таймс” опит за подкупване на български заместник-министър на енергетиката през 2013 година по отношение на проекта “Южен поток”.
През 2019 година Бабаков получава това кратко мемо (на снимките) от преговори между “българската, руската и арабската страна” (оригинален текст, вероятно се има предвид Саудитска Арабия, откъдето е и собственика на избраният консорциум “Аркад”), проведена на 1 юли 2019 г. в Истанбул, тоест след подаването на офертите на кандидат-изпълнителите на проекта.
Такава среща, разбира се, в България никога не е обявена, но лесно може да бъде проследена по пътувания на министри или шефове на “Булгартрансгаз”, който е формалният изпълнител на обществената поръчка по разширяването на мрежата си. Проектът дори беше наречен “Балкански поток” и беше представян като разширение на газопреносната мрежа на България, но не това се вижда от руското мемо от срещата на 1 юли 2019 година.
В него се обсъжда директно споразумяване между двама от участниците “Аркад” и друг участник – ТМК-Бонатти-Щрайхер (забележете, че руската страна използва на първо място руския участник ТМК, а в учредения консорциум в България по политически причини той лисва – консорциумът се нарича “Консорциум – Газово развитие и разширение в България” с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България).
Обсъжда се и финансиране от “Газпром” (представено по-късно от българския възложител като много икономически изгодно решение, а не като предварителна договорка), както и от руски банки. Руската страна “отправя списък от въпроси към Аркад” в неясно какво качество, а накрая заявява, че “са постигнали общо разбиране с Аркад” по някои въпроси. Очевидно се говори и за срок на проекта, който няма общо със заложените в обществената поръчка, а са поставени от някой друг, на друго ниво.
Особено скандално е обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта, което е изцяло забранено от българския Закон за обществените поръчки (всички подизпълнители трябва да се обявяват предварително).
Големият въпрос каква е истинската договорка на върха за този проект между тогавашния премиер Бойко Борисов и руския президент Путин, в чието изпълнение се правят подобни тайни договорки, остава в пълна сила.
А за тайно договаряне между подизпълнители и възложители за заобикаляне на Закона за обществените поръчки със сигурност има специален текст с наказателна отговорност, още повече че става дума за преговори точно с участника, който в края на краищата изпълни проекта – консорциума “Аркад”.
Освен в Истанбул, кандидат-изпълнителите на проекта “Турски поток” тайно са се договаряли и в офиса на банката на Цветелина Бориславова, БАКБ.
Втори документ от хакнатата поща на Александър Бабаков – руски политик и герой в няколко корупционни скандала, разкрива непознати моменти от кухнята на проекта “Турски поток”, представян в България като разширение на националната газопреносна мрежа. Вчера показахме мемо от необявена среща в Истанбул между “руската, българската и арабската страна” след подаването на офертите за изграждане на газопреносната мрежа, в което се говори за непозволено от закона договаряне между участниците под руски надзор. Вторият документ е писмо от Цветелина Бориславова, председател на надзорния съвет на БАКБ до Александър Воробьов, съветник на Бабаков и санкционирано лице точно в това си качество. От имейла става ясно, че БАКБ е инвестиционната банка, избрана от договорящите се страни (contracting parties) за изпълнението на проекта. Кои са тези “договарящи се страни” не е ясно, тъй като процедурата на хартия е обществена поръчка за изграждане на инфраструктура, а БАКБ не може да е друго освен обслужваща банка на възложителя, държавната “Булгартрансгаз”. Отделно, процедурата за избор на финансираща банка на този проект е стартирана едва година по-късно, през юни 2020г.
Във въпросния мейл Бориславова учтиво моли да бъдат предупредени Бабаков и “Газпромекспорт”, че ще има забавяне на изграждането заради обжалването на процедурата от един от участниците,“Консорциум – Газово развитие и разширение в България”. Официално този консорциум е с участници Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България). В хакнатите мейли обаче, включително и в този, обжалващият консорциум се реферира с името на явно основния си скрит участник – руската ТМК.
Скандалното обаче е в предисторията, която този мейл разкрива. “Няма напредък в преговорите, които се проведоха в офисите на нашата банка в София между Аркад и ТМК”, тоест между първия и втория класиран участник след подаване на документите за участие в процедурата. Преговорите според мейла са били “по наша инициатива”, като остава отворен въпроса кои сме “ние” – банката или тя действа от името на българската власт (тогава на власт е ГЕРБ, а Бориславова е известна освен като банкер и като бизнес и семеен партньор с тогавашния премиер Бойко Борисов).
Още едно изречение буди недоумение и това е предупреждението, че “има определени планове правителството да защити националните интереси” (как грубото нарушаване на Закона за обществените поръчки като се инициира тайно договаряне между участниците, се вписва в националните интереси не става ясно, но това е изрично забранено от закона).
Както и във вчерашния публикуван документ, отново повдигаме въпроса кой е истинския възложител на този проект и дали цялата процедура по изграждането не е само параван за поети на по-високо ниво геополитически ангажименти. Последното изречение в мейла, с предложение за търсене на алтернативни варианти за доставка до сръбско-българската граница в срок, дава още една насока за отговор на въпроса.
Освен като заместник-председател на руската Дума и съветник на президента Путин, Александър Бабаков е известен като участник в няколко корупционни скандала, между които финансирането на партията на Марин льо Пен във Франция и осветен от “Ню Йорк Таймс” опит за подкупване на български заместник министър на енергетиката през 2013 година по отношение на проекта “Южен поток”.
Как санкционирани лица идват в България “за лечение” с одобрението на МВнР
Още една, на пръв поглед дребна история, от хакнатата от украински хакери поща на Александър Бабаков, специален пратеник на руския президент по енергийни проекти и заместник-председател на руския парламент. През октомври 2014 г. той кандидатства за българска виза, с основание за среща с руски сънародници в София. На 15 октомври визата му е отказана, тъй като е включен в санкционните списъци на Европейския съюз и няма право да пребивава на територията на Съюза.
Три седмици по-късно Бабаков отново кандидатства за виза, този път за лечение, с покана от отделението по гастроентерология на болница “Токуда”, подписано от нейния директор. Навярно руски политици от висшия ешелон редовно кандидатстват за визи и нито Министерство на външните работи, нито Гранична полиция са се усъмнили в достоверността на предоставената документация, защото този път всичко е одобрено и на 14 ноември българското посолство в Москва потвърждава на Бабаков, че може да пътува от 17 до 19 ноември 2014 г.
Защо е било толкова важно Бабаков да дойде в София остава неясно, но в изтеклата кореспонденцията има много примери за това как протича една такава визита – със срещи с политици на най-високи ниво. Година по-рано например, ето каква е била неговата програма в София, отново от хакнатата поща:
Пристигане в София на 7 април 2013 г.
23:00 ч. – среща с Явор Куюмджиев, “дясна ръка” на лидера на БСП, бивш и бъдещ министър на енергетиката
23:30 ч. – среща с Александър Каназирски, Бойко Бойков и Петер Фелеги (и тримата често си пишат с Бабаков)
8 април 2013 г.,
08:30 ч. – Закуска с Божан Стоянов, заместник-министър на енергетиката (за срещата и опита за подкуп писа “Ню Йорк таймс, цитирайки самия Божанов)
12:00 ч. – среща с лидера на БСП Сергей Станишев
14:00 ч. – още една среща (неуточнена) 15:00 ч. – отпътуване от София
Надяваме се тази изтекла кореспонденция да предизвика проверка на всички подобни пътувания по хуманитарни причини, провеждани ли са наистина лечебни процедури или става дума за механизъм за уреждане на срещи на най-високо ниво, в който институциите имат само ролята на обслужващ персонал.
Публикуваме изявление на БАКБ във връзка с публикация на АКФ от вчера за проведени съгласувателни срещи в офиса на банката между участници в процедурата за изграждане на разширението на газопреносната мрежа на Булгартрансгаз през 2019 година.
Коментар на АКФ: БАКБ всъщност не отрича провеждането на такива срещи, а дали това представлява съгласувана антиконкурентна практика на тръжна манипулация оставяме на компетентните органи. В съобщението има допусната фактологична неточност, което не говори добре за нивото на компетентност в областта на санкционните режими – и двамата получатели на имейла от г-жа Бориславова са санкционирани от финансовото министерство на САЩ през юни 2017 г. (втората снимка), тоест две години преди пращането на въпросния имейл (на третата снимка).
Николай Стайков, АКФ: Банката също потвърждава, че е имало среща за „Балкански поток”
„Хакнатите имейли на руския политик Александър Бабаков показват кой е истинският поръчител, кой е началникът на проекта „Турски поток” и доказателства как се е нарушавал закона.
Говорим за институциите – не само за управляващите държавната компания „Булгартрансгаз”, а и за нейните принципали – всички са формални изпълнители на политическа воля, спусната отгоре и на практика са едни гумени печати“.
Това заяви разследващият журналист Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ) в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.
Втората част от мейлите показва връзка с една българска банка, собственост на Цветелина Бориславова. От финансовата институция изпратиха съобщение до NOVA снощи, в което се казва, че „това е една от обслужващите банки на консорциум „Аркад” в проекта заедно с американски банки. Дружеството е открило своя сметка още преди търга. Към лятото на 2019 г. Руската федерация беше основен доставчик на горива в България, а посочените лица и компании не са били обект на санкции”, се казва в съобщението от банката.
По думите на Стайков с това писмо от банката потвърждават, че е имало такива срещи между истинските участници в проекта, но нищо лошо не е ставало.
„Александър Бабаков е санкциониран от 2014 г. от американското финансово министерство. От 2017-та година там са и двама души от неговия екип, единият от тях е получател на въпросния имейл”, категоричен е Стайков. „Видяхме да се разпространява едно невярно твърдение”, допълни той.
Хакнатите имейли показват истинските участници и началници в тази процедура. Ако е имало преговори, това се наричат съвместни договорени действия между участниците в този търг, манипулиране, антиконкурентна практика и се предвиждат глоби по закон.
„Първото нещо, което показват мейлите, е кои са истинските участници в тази процедура – има една руска и една саудитска страна – ТНК и Аркад. В България бе завоалирано през една люксембургска компания, трябваше да се проверяват три нива назад и да се види кой е истинският собственик на тази фирма. Премиерът Борисов много държеше да се казва, че това е международен консорциум с европейско участие”, обясни журналистът.
Той обясни, че хакнатите мейли показват освен кои са истинските участници и кои са истинските началници – екипът на личния съветник на президента на Русия Владимир Путин.
Името на Александър Бабаков е замесен в много корупционни скандали, един от тях е български – през 2013 г. във връзка с предишен проект.
Антикорупционен фонд
 

 

Източник Liberta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *