САЩ са четвърти по инвестиции в България

САЩ са четвърти по инвестиции в България - 1

САЩ са четвърти по инвестиции в България

Американските компании се нареждат на четвърто място сред преките чуждестранни инвеститори в България, каза Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара (АТК) в България, по време на бизнес закуска, организирана от Камарата с участието на премиера акад. Николай Денков, министри от правителството и членове на АТК. Тема на срещата е 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между САЩ и България.

Инвестициите са 5,5 млрд. лева. Тези от Канада възлизат на 1,3 млрд. лв., посочи Маркет. Той отбеляза още, че американските компании са създали 40 000 работни места, а канадските инвеститори – около 5000. По думите му тези стойности са добри, но могат да бъдат дори подобрени, ако има благоприятна бизнес среда, облекчени режими и по-широка дигитализация.

Маркет отбеляза, че има няколко стратегически инициативи, който могат да помогнат за подобряване на условията в България като инвестиционна дестинация. На първо място той посочи здравеопазването. За да се развиват компаниите инвеститори тук, е важно те да разполагат с добре обучена работна сила, за което отговаря системата на образованието, но много важно е и да се грижим за здравето на всички тези хора, каза Маркет.

Енергийният преход е друга голяма тема – всяка компания се грижи за това, за да може да постигне успешен преход към декарбонизация, посочи той. Маркет смята още, че компаниите членове на камарата ще могат активно да участват в процеса на възстановяване на Украйна, като дават своя пример с технологии, със средства и добави, че това ще бъде ключов приоритет за АТК.

Според министър-председателя Николай Денков основната цел на правителството е ясна – страната да се интегрира напълно през следващите години в европейските и евроатлантическите структури.

„Всички действия, които предприемаме, са насочени към тези цели. Приоритетите Шенген, Еврозона, ОИСР, сътрудничество с ключови държави като САЩ и ЕС като организация е насочено към развитието на България като нормална европейска държава”, каза Денков.

Той уточни, че за постигането на тази цел ще се действа прагматично. „Промените в законите, решенията, които вземаме, целят спокойно да направим промените, които очакваме десетки години и се надяваме да ги реализираме през следващите година или две. Имаме ясен план как да се случи това“, добави Денков.

Според него кабинетът е доста по-стабилен от това, което се вижда в медиите. „Напрежение има и ще има, спорове също, но голямото мнозинство в НС и голямото мнозинство от българския народ подкрепя общата цел и това ни дава увереност, че можем да я реализираме. „Ще разчитаме на сътрудничеството с вас и колегите от ЕС, защото само заедно можем да постигнем тези цели”, каза още премиерът.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *