САЩ сглобяват нов коридор за украинско зърно без Русия

САЩ сглобяват нов коридор за украинско зърно без Русия

© Reuters

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

САЩ разговарят с Турция, Украйна и украинските съседи за засилено използване на трасета за износ на зърно, алтернативни на това през черноморските пристанища, след като Русия обяви, че замразява участието си в сделката и ако не бъдат удовлетворени исканията ѝ, ще я напусне окончателно.Разговорите са водени на високо ниво миналия петък в Галац с лидери от Украйна, Молдова и Румъния. Идеята е да се използва и плана на ЕС за траспортни коридори за бързо преминаване на товарите, за което бяха направени и инвестиции в инфраструктура и бяха опростени митнически процедури. Време ли е за охранявани от НАТО конвои в Черно мореАмериканският план включва увеличаване до 4 млн. тона до месец октомври на капацитета за износ на зърно през дунавските пристанища, съобщи „Уолстрийт джърнъл“. Повечето от товарите ще се пращат по Дунав и Черно море до румънски морски пристанища, където ще се товарят на по-големи кораби. Това е по-бавно и по-скъпо, но изключва Русия от цялата схема и се опитва да намери решение за експорт още на тазгодишната реколта.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Днес властите в румънското пристанище Констанца съобщиха за „Ройтерс“, че за първите седем месеца на 2023 г. през тях са минали 8.1 млн. тона. Обемът е намалял през юли (от общо 7.5 млн. тона към края на юни), когато Русия започна фактическа блокада на трите украински пристанища по зърнената сделка и системно разрушава, включително днес, с удари портова инфраструктура по дунавските пристанища на Украйна.Високопоставен американски официален служител от Вашингтон казва за изданието: „Реалността е, че Русия реши да атакува глобалните доставки на храни и докато смята, че го постига с тези атаки, ще е трудно да ги върнем“ [в сделката]. САЩ обсъждат всички възможности, включително военни решения, за да бъдат защитени украинските кораби, плаващи от и до дунавските пристанища, допълва източникът. Важно е да не се забравя, че това е временно решение, което не може да замести изцяло морския експорт, казват служители на САЩ.

Това е единственият път за пренос по вода за Украйна и страната се опитва да получи повече от капацитета на Констанца, където за седемте месеца на тази година са обработени почти 19 млн. това зърно. Преди войната са обработвани 25 млн. тона и пристанищните власти смятат, че този пик ще бъде надхвърлен, защото усилено се правят инвестиции в капацитета. По американската инициатива се обсъжда как по дунавското трасе да минават по-големи кораби, да има място за акостирането им и да се увеличи броят на лоцманите за тях.

В частен разговор служители от ЕС казват за „Уолстрийт джърнъл“, че в Брюксел смятат, че ако всичко тръгне без големи проблеми Украйна ще може да изнася между 6 и 5.5 милиона тона зърно месечно. Най-доброто постижение досега е миналия ноември – 4.2 млн. тона. През юни са изнесени 3 млн. тона, от които около 60% са минали през дунавските пристанища. На 19 юни Русия се отказа от черноморските коридори.

Всичко, което трябва да знаете за:
Войната в Украйна (5222)

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *