САЩ се съмняват в успеха на украинската контраофанзива

САЩ се съмняват в успеха на украинската контраофанзива - 1

САЩ се съмняват в успеха на украинската контраофанзива

Официални лица в САЩ изразяват нарастваща скептичност към контранастъпателната стратегия на Украинските въоръжени сили (ВСУ) и се съмняват в перспективите за успех, съобщава британският вестник The Financial Times. Този факт води до напрежение в отношенията между Киев и Вашингтон.

Бавният напредък на ВСУ е довел до необходимостта от връщане към традиционни военни тактики вместо използването на комбинирани оръжия и маневриране, които са поощрявани от САЩ и западните съюзници. Този подход на украинската страна е довел до разногласия между американски и украински официални лица.

Още новини от Украйна

САЩ са призовали Украйна да използва по-малко рискови действия и да се концентрира върху основните направления на контранастъплението, особено на юг, с цел пробив и достигане до Азовско море, като се пресече сухопътният коридор към Крим. Освен това, Вашингтон съветва Украйна да разположи повече сили на юг и да се въздържа от твърде активни операции на изток, което причинява напрежение.

Някои украински официални лица и критици на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън настояват за увеличаване на доставките на тежко въоръжение за Украйна. Въпреки това, американски представители посочват, че САЩ не разполагат с достатъчно тактически балистични ракети, за да осъществят съществена доставка. Някои анализатори също смятат, че оценката на Украйна за въздействието на далекобойно оръжие може да бъде неправилна, тъй като мнозинството от сблъсъците продължават да се разрешават чрез конвенционална артилерия, а не чрез далекобойно оръжие.

Съгласно анализаторите, това допълнително потвърждава, че не съществува „вълшебно решение“ и че далекобойните ракети вероятно няма да се окажат изключително ефективни за преодоляване на сложностите, пред които е изправена Украйна, цитира „Фокус“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *