САЩ спряха „Южен поток” – премиерът Орешарски го съобщи…

САЩ спряха „Южен поток” – премиерът Орешарски го съобщи…

Трима американски сенатори пристигнаха в София, за да притиснат на място управляващите проектът „Южен поток” да бъде спрян!
В правилата на йерархията в политиката, премиерът Пламен Орешарски изобщо не беше длъжен да ги приема, тъй като не са му равнище. Що се отнася до така наречения президент Плевнелиев, той извика телевизията, за да снима срещите му с конгресмените! Като знаем, че Плевнелиев се среща с всичко, което идва от Щатите и се радва като дете, това изобщо не впечатли никого…
На следващия ден близки до ГЕРБ медии се надпреварваха да обясняват колко унизително е било това, под погледите на конгресмените на чужда държава, която даже не е член на Европейския съюз, министър-председателят Орешарски изрича, че спира проекта „Южен поток”?!
Апропо, много бързо забравихме как един посланик, наречен Джеймс Уорлик ходеше и на заседанията на правителството на ГЕРБ, но нейсе!България не се отказва от плановете за строителство на тръбопровода „Южен поток” за доставки на руски газ в Европа и смята проекта на „Газпром” за необратим, съобщи Reuters, позовавайки се на изказване на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който в момента бе на посещение в Китай.“За една година изпълних своята задача и придвижих проекта „Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията му и необходимостта от проекта. Това се казва в позиция на икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев, разпространена от ведомството му.
В написаното Стойнев посочи, че „благодарение на усилията ми” има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия.. Комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна не дали, а как да се реализира проекта. Това беше ефективният ход – обща позиция „за” „Южен поток” и отстояването му чрез ЕК.
В изявление министърът посочи, че той е уверен че „Южен поток” ще бъде построен, когато споровете по структурирането му като европейски проект бъдат изяснени.„Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът „Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст”, каза Стойнев.
Училият за пожарникар Бойко Борисов си позволи да нарича по пресконференции министър Стойнев „пощальон”.
Дали причината в тези тъпи нападки не се крие в биографията на Стойнев, в която четем:1997-1999 г. – диплом за общообразователно университетско обучение по икономика и мениджмънт от университета Сержи-Понтуаз, Франция2000-2001 г. – бакалавър по икономика от университета Париж Х Нантер, Франция2001-2002 г. – магистър по икономика от Университета Париж 1 Пантеон – Сорбона, Франция2007 г. – специализация по модернизация на държавната администрация на персоналния мениджмънт във Федералната академия по публична администрация, Германия2007 г. – специализация по разработване и оценка на обществени политики във Висшето училище по публична администрация, Франция2011 г. – специализация по глобално икономическо сътрудничество и възстановяване към Департамента за държавния бюджет за образование и културни дейности, САЩ.
Дали тези част от биографията на Драгомир Стойнев не дразни училият в Симеоново, който даже не знае чужди езици?
Ден-два преди сцената със сенаторите, посланичката на САЩ Марси Райс си позволи да заплаши, че който работи с Русия ще бъде санкциониран!
Как тогава да не се състои горепосочената сценка с тримата сенатори? – И три чистачки от Белия дом да бяха дошли, президентът ни щеше да ги приеме с полупоклон и типичната си усмивка, и пак щяхме да чуем, че работата по „Южен поток” се замразява!
След като позволихме да бъде издигнат паметник на американските летци, които в края на Втората световна война бомбардираха София и изтрепаха маса цивилни граждани, защо да не ни сервират и сценката с изявлението на премиера Пламен Орешарски под зоркия поглед на щатските сенатори?
Ами да запретва ръкави Райс и да санкционира тенисистката Шарапова и българската гордост Григор Димитров, затова, че са влюбени, или да се развърти на родна почва и вкара в трудово общежитие присъствалите на последния концерт на „Любе” в София…
Без да сме поредният американски щат трима сенатори си позволиха да дойдат и сведат по знание и изпълнение спирането на проекта „Южен поток”.
А къде беше Брюксел през това време? Да не би марксистката превърнала се в баронеса Катрин Аштън да е била заета с прическата си, която все не се получава добре?Очакван ли беше този щатски десант?
Естествено, след като преди броени дни САЩ наредиха на ЕС да прекъсне получаването на газ от Русия. Това бе съпътствано със съобщението, че Щатите могли да изместят Русия и да снабдяват Европа с втечнен газ, който ще се пренася с танкери, само че трябвало да се изградят подходящи за целта терминали, например по българското Черноморие.
Какво би означавало това за България, която разчита на бюджетни постъпления от туризъм? Целият бряг да бъде осеян с такива терминали, а както е известно – българският бряг на Черно море е курорт до курорта от начало до край – от Дунав до Странджа!
И ако сега в някои участъци водата на българския бряг на Черно море е кафява заради фекалиите, то нищо чудно след време към кафявото да се прибави и мирис на газ…Да получаваме американски газ?
А през какво сме получили от американците последните 25 години: ковчезите на нашите войници в Афганистан и арогантно афиширано бъркане и диктат във вътрешните работи на държавата!
Дали танкерите от САЩ ще доставят и продават по-евтин газ от Русия след като ще трябва да пресекат океана суровината и да преминават през Босфора? Със сигурност – не.Борисов, не сме късопаметни!
„Южен поток” беше превърнат в поредното унижение за страната след „Бургас-Александруполис” и АЕЦ „Белене”. Това каза за Агенция „Фокус” председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който е на едноседмично посещение във Вашингтон. „Още преди половин – една година казах, че те ще съсипят и този проект. Некадърност, некомпетентност, корумпираност – това са ми обясненията. И като резултат от всичко това – унижение за българската нация, за България – по цял свят да ни разнасят, че имаме такова правителство, което лъже и Брюксел, лъже и Москва, лъже и Вашингтон, лъже и българския народ. Вие виждате неадекватните изказвания на енергийния министър, който се превърна в един пощальон до отделните столици и това, че няма никаква координация между Министерството на икономиката и енергетиката и съответно т.нар. „министър-председател”, заяви Борисов.Да си припомним кой лъже и кой е неадекватен от времето на мандата на ГЕРБ и най вече кой подписа договора с Владимир Путин:
При посещението на Владимир Путин през 2010 година беше подписан с българския премиер Бойко Борисов договор за “Южен поток” с клаузи, които нарушават европейските изисквания за недопускане на монопол. споразумение за газопровода „Южен поток”. Точно тези клаузи сега размахват от ГЕРБ в Брюксел, надявайки се хората да са забравили чий е подписът. Точно този договор Газпром не иска да промени.
Всъщност какво подписа Борисов с Путин – споразумението за създаване на съвместно предприятие за изграждането на българския участък от газопровода „Южен поток“.
Веднага след пристигането си руският премиер Владимир Путин се срещна в София с българския си колега Бойко Борисов. На същия ден най-сетне бяха подписани и документите за създаване на съвместно предприятие за тръбопровода „Южен поток”, след като това се очакваше от повече от година.
Владимир Путин получи като подарък в София новородена каракачанска овчарка на име Йорго. Буквално в замяна на това българските власти поискаха от руския премиер по-евтин газ и АЕЦ. Но основната тема, както се и предполагаше, беше „Южен поток”, коментира в-к „Российская газета”.Повтарям за Борисов и сие:В присъствието на премиерите на двете страни „Газпром” и „Българският енергиен холдинг” подписаха споразумение за създаването на съвместно предприятие, което ще се заеме с подготовката, финансирането, строителството и експлоатацията на българския участък от тръбопровода „Южен поток”. Ръководителят на „Газпром” Алексей Милер коментира, че договорът е от голямо значение, защото България „ще бъде първата страна, където „Южен поток” ще премине след морската си част”.„Радвам се, че след година на колебания и търсене на нови параметри получихме реална възможност да започнем активна работа по тези енергийни проекти”, заяви българският премиер Бойко Борисов.„Днес България получава от руската страна неголямо количество газ за около 600 млн. евро или долара, не помня със сигурност. А ако осъществим проекта „Южен поток”, България ще получава само заради това, че тръбата лежи на нейна територия, почти 2,5 млрд. Тези средства ще могат да бъдат използвани за това, до крайния потребител да бъде доставян газ на по-ниски цени”, коментира на пресконференцията Путин.
Така нареченият дипломат Джеймс Уорлик, който често изоставяше дипломатичното поведение и влизаше в ролята на портиер на ЦРУ, си бе позволил, пред БНР да припомня и набляга нервно на факта, че правителството на ГЕРБ обещало повече прозрачност в енергийната тематика. Уорлик си бе поискал „повече прозрачност” по споразуменията с „Газпром”!Кое изкара извън нерви посланик Уорлик: съобщението че правителствата на Русия и България ще подпишат Пътната карта за изпълнението на проекта „Южен поток“, а също така и другите съобщения – че първият руски вицепремиер Виктор Зубков заяви след срещата си с министър-председателя Борисов: „Ще смятаме, че имаме пълното разбиране от страна на българското правителство, неговият ръководител потвърди, че България влиза в Южен поток“.
Що се отнася до твърдението, че правителството на Орешарски е неадекватно, ще припомня един комичен момент от управлението на ГЕРБ:
На заседание на правителството на 14 юли 2010 г., министърът на финансите Симеон Дянков обърка проекта като нарече „Бургас-Александруполис” газопровод, вместо петролопровод, въпреки че този проект по настояване на самия Дянков бе преминал към Министерството на финансите?!СИМЕОН ДЯНКОВ: Знаете, че с предишно Постановление на Министерски съвет проекта Бургас-Александруполис премина към Министерството на финансите. Вече юридически всичко е организирано и за да има самостоятелно юридическо лице предлагаме увеличение на първоначалния капитал с още 150 хил.лева, това са акции по сто лева номинал. Така че вече да може напълно самостоятелно да представя България и нашите интереси в проектната компания „Транс-Балкан Пайплайн” и за в бъдеще каквито теми излязат по този газопровод.БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 21.
Друг интересен момент за пълната съпричастност на ГЕРБ към проекта „Южен поток” чухме от самия Бойко Борисов за първата година от управлението на ГЕРБ, дадено на 09 юли 2010 по БНТ, в предаването „Панорама”.Бойко Борисов: Два милиарда, над два милиарда и затова, когато с американския посланик е говорил и Трайков, а и аз говорех, за нашата бедна държава не е безразлично дали ще потънат в земята няколко милиарда лева. Това е по АЕЦ „Белене” и затова са толкова тежки, трудни преговорите и ситуацията мисля, че е ясна. Що се касае по „Южен поток”, там имаше един основен проблем. Знаете, че в момента има тръби, които са 100 процента българска собственост и по тях се транизитира газът за Турция и Гърция. По договора с „Южен поток” те трябваше да останат настрани, а съответно цялото количество газ да минава по новите тръби, които обаче са 50:50 собственост на Русия и България. Това, което г-н Зубков, дори на пресконференцията аз няколко пъти го попитах, за да го потвърди и пред българските медии, каза, че са съгласни и се надявам сега, когато дойде вицепрезидентът на „Газпром” г-н Медведев, в четвъртък ще бъде тук на преговори, този четвъртък, който идва, ще подпишем пътна карта, съответно „Булгаргаз” и „Газпром”, в която ще остане да се транзитира толкова газ, колкото до момента по старите тръби, където България печели между 100 и 105 млн. долара, разликата ще минава вече нагоре по новите тръби, където ще разделим печалбата 50:50. Няма да се ползват около 90 км старите тръби по простата причина, че новият газопровод ще излезе някъде на Провадия и всъщност сега това, което е като отсечка от 90 км, което идва от Румъния, просто няма да я има. И още едно важно нещо, в договора по „Южен поток” е записано до 31 млрд. куб. м газ, да транзитира „Южен поток”, а руснаците искат да транзитираме 63 млрд., което, разбира се, ние го приемаме с голямо удоволствие, защото ще получим двойно повече транзитни такси.
Борисов явно не различаваше разливите от сонда от танкер, тренспортиращ петрол:Борисов: …на няколко пъти казвам: Путин ме разбира по-добре заради това, че съм твърд в преговорите, отколкото тези в България, които казват: ама той замрази „Белене“ или спира „Южен поток“, или затвори Бургас-Александруполис. Дори вицепремиерът Зубков каза: и най-малката опасност да има за екологията в Бургаския регион, не правим проекта. А тук ме натискат да го правя. Българите от БСП, от ДПС. Те ме карат да правя проекта.
==================Бойко Борисов: … ние работим активно по проектите, към които имаме интерес като държава в тях, преструктурирарни, така че да са в полза на България. Руската страна го разбира. По „Бургас – Александруполис” чакаме международната екологична оценка, защото е видно, че след Мексиканския залив това е изключително опасно да се направи такъв петролопровод в нашия най-красив край на България, където е основният туризъм.
… Прогнозираният „апокалипсис” по проекта за петролопровода „се отлагаше”, тъй като, както писа „Хроники”: в Мексиканския залив разливът беше от сонда и трудно бе овладян, докато при „Бургас-Александруполис” /който ще бъде използван за транспортиране на руски и каспийски петрол от пристанището на Бургас в Черно море до пристанището на Александруполис в Егейско море – бел. Л. М./. ставаше дума за петролопровод, при който притокът на петрол може да бъде прекъснат с едно завъртане на кранчето.
Ето как обясняваше ползите от договора с Путин Борисов в навечерието на неговото пристигане:„На 13 в събота /ноември 2010 г. бел. Л. М./ е неработен ден и той ще дойде, за да си поговорим хубаво – за „Белене”, за „Южен поток” и всички теми, които са важни. Русия е естествен пазар за България. Защо сме го забравили? Вие знаете ли колко минерална вода харчи Москва за година – милиони бутилки. Защо да не пият наша вода?”, запита Борисов. Той обясни, че иска да вдигне стокообменът на България и Русия до нива от годините, когато двете страни са работили добре.През 2015 г. ще потекат първите количества природен газ по газопровода „Южен поток” за Европа, това заяви и председателят на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер след среща в Министерски съвет, съобщи тогава БНР.Очакваше се да бъде подписано споразумение за предпроектното проучване на българския участък от „Южен поток”, а през ноември 2010 г. да бъде създадена съвместната българо-руска компания, свързана с реализацията на проекта за газопровода „Южен поток”.
Очакването се превърна в реалност…
В мандата на ГЕРБ чухме още: „Постигнат е сериозен прогрес за ускоряване на работата за създаване на съвместно българо-руско предприятие за българския участък на газопровода „Южен поток” – каза го председателят на УС на „Газпром” Алексей Милер след като разговаря с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.
На срещите „Газпром” – българско правителство бе обсъдено ускоряването на реализацията на проекта, което според руската страна е била и основната цел на посещението.
15 октомври 2010 г.. Очакваше се България да поиска от председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, който пристигна в страната за преговори ново намаление на цената на природния газ в уточняване на договорите за доставка на синьо гориво, и по-нататъшно съгласуване по проекта „Южен поток”, където нещата са доведени до работа по пътната карта, както и съгласуване на проектозаданието за предпроектно проучване.Номерата на Румъния
Румъния внасяше газ единствено от Русия чрез газопровод през Украйна и Молдова. В средата на лятото от „Газпром“ съобщиха, че планират да закрият тръбата след като изградят „Южен поток“.
Преминаването на „Южен поток” през България оскъпяваше проекта, но руският газов гигант пренебрегна това обстоятелство и не спря да преговаря със страната ни.
За никого не бе тайна, че по време на мандата на ГЕРБ под влияние на САЩ и техния посланик в София – Джеймс Уорлик правителството си правеше оглушки по съвместните енергийни проекти с Русия. Срещу това София получаваше потупване по рамото, някакви неясни приказки за експлоатация на шистов газ от американска компания – при положение, че нито има находище, нито е съобщена цената, която във всички случаи щеше да е в пъти по-висока от тази на природния газ от Русия.
В този смисъл и нищо чудно един ден сметките на някои от управляващите от ГЕРБ да излезеха криви, България да изпусне влака за „Южен поток” и да си осигури плащане на неустойки като накрая се окаже, че от бивш енергиен център на Балканите се е озовала на дъното със скъпо платена енергийна зависимост и внос на ток, газ и други енергоресурси.
В тази посока бе и прогнозата на руския енергиен експерт, която излезе на сайта Regnum.
„България може да се сблъска с енергиен колапс“ е заглавието на публикацията, в която руският енергиен експерт Сергей Кондратиев коментира енергийното поводение на страната ни.
„Независимая газета” припомни, че след като е бил разрешен проблемът с Турция по отношение на проекта, се обострил проблем с България, където през юли 2009 година дошло на власт ново правителство, което заплашило да скъса всички договорености, сключени от предшествениците му с Москва по енергийните въпроси. За да се достигне до съгласие да се върне към реализацията на проекта „Южен поток” дадено през юли 2010 година, българският премиер Бойко Борисов, Москва е била принудена да направи компромиси, в това число и намаление на цената на доставяния природен газ за крайния български потребител, както и транзит на газа в Турция и Гърция, като се използват елементи от старата газотранспортна система на България…. „Южен поток” е газът, който отива към Западна Европа и само получаваш за инвестиция от около 400, даже по малко, милиона долара. – обясняваше Бойко Борисов. – Общата инвестиция е 835 млн. долара за България и Русия. След това докато сме живи за Западна България и много поколения, разбира се, след нас ще получават транзитни такси от този газ. Няма нищо общо едното с другото.Още в мандата на ГЕРБ Брюксел отказа да обяви “Южен поток“ за приоритетен.
Това бе предложението на премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Георгиос Папандреу, газопроводът да стане приоритетен за общността.
„Газовият проект „Южен поток“ не може да стане приоритетен за Европейския съюз”, заяви още тогава Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
При свое посещение в Киев на 28 юли, еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че ЕК „е заинтересована от по- рентабилен бизнес проект“, какъвто е според ЕК „Набуко”, а не от „Южен поток“.
В изявления пред руски медии Йотингер заявяваше изрично, че „Южен поток“ не се вписва в интереса на ЕС за директен достъп до каспийски газ, какъвто има при газопровода „Набуко“. Но „Набуко” така и не се състоя…В едни момент стана ясно, че няма кой да пълни тръбата му с газ!
„Комерсант”написа още в 2010 г., че след като властта в София се сменила и управлението на страната било поето от Бойко Борисов, отношението на София към „Южен поток“ рязко се сменило. Новият премиер, /за когото изданието не пропусна да уточни в текста под снимката, че е бивш телохранител – бел. Л. М./, замразил всички съвместни енергийни проекти с Москва и пратил в прокуратурата договорите за доставка на газ.
Какво се случи в тези договори – провери ли ги прокуратурата, или тъй като не намериха за какво да се хванат – ГЕРБ потулиха случая.
Изпратеният във Вашингтон в неделя, на 9 юни Борисов не спря да говори против правителството, обвинявайки го за действия, които ГЕРБ бе извършил докато управляваше начело с Бойко Борисов:
„За съжаление един проект, който има и ОВОС, който действително можеше да донесе и работни места, да се направи така, че да се завъртят оборотите в икономиката, и в същото време да е изгоден и за цяла Европа, и за България, беше превърнат в поредното унижение за страната след „Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене”. Затова незабавно да извадят, ако има подписан договор, защото, доколкото знам, Орешарски излъгал Брюксел, че няма такъв договор, и съответно да видим има ли клаузи за наказания в този договор”, добави Бойко Борисов.
А защо преди разговорите си с Владимир Путин преди четири години Борисов не поиска тези договори, а се яви на срещата с него неподготвен?Ясно и високо трябва да се заяви: ГЕРБ провалиха и „Бургас-Александруполис” и подписаха договорите за „Южен поток”
– тогава кой лъже непрекъснато?
Странно е друго – защо развиващият логорея срещу правителството така наречен президент Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски, депутатът от БСП Таско Ерменков, Илияна Йотова и нито един друг от „Позитано” не посмя да спомене, че това за което от ГЕРБ викат най-силно всъщност са договорености, подписани от …ГЕРБ?!Има и други аргументи, съшити с бели конци от САЩ и ЕС:
Спирайки строителството на газопровода „Южен поток”, Европа жертва своите икономически интереси заради геополитически цели, коментира редакторът на Business News Europe Бен Арис в интервю за руската телевизия RT.„Руският газ е най-евтиният енергоносител от всички достъпни за Европейския съюз, и от това трябва да се използва. Алтернативните източници, като втечнения природен газ, който може да се доставя в Европа по море, е много по-скъп. От друга страна, това е въпрос на геополитика. Европа не иска изцяло да зависи от руския газ, и значи от политическа гледна точка Брюксел е против този проект”, казва Арис.Съвременните политически реалности за Европейския съюз са такива, че го принуждават да прави геополитически избор, последствията от който ще нанесат щети на европейската икономика” допълва Арис.
Борисов е във Вашингтон с преводача и антуража си. За да го върнат на власт приятелите му от САЩ пратиха в България в същото време трима свои сенатори и наредиха на посланичката си Райс да се държи нападателно.Люба Маноловаlubamanolova.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *