САЩ, Япония и Южна Корея задълбочават сътрудничеството в областта на отбраната

САЩ, Япония и Южна Корея задълбочават сътрудничеството в областта на отбраната - 1

САЩ, Япония и Южна Корея задълбочават сътрудничеството в областта на отбраната

САЩ, Япония и Южна Корея се готвят да обявят разширяване на своето военно сътрудничество в областта на противоракетната отбрана и разработването на технологии. Това идва след нарастващата тревога за ядрената програма на Северна Корея. Тристранната инициатива ще бъде обявена по време на среща на върха между лидерите на тези държави в резиденцията Кемп Дейвид в щата Мериленд, цитира БТА.

Срещата на върха ще се проведе между президента на САЩ Джо Байдън, японския министър-председател Фумио Кишида и южнокорейския президент Юн Сук-йол. Въпреки че не се очаква да има официални споразумения в областта на сигурността, се предвижда установяване на по-тясно сътрудничество и взаимно разбирателство за регионалните отговорности. Трите държави също така планират да създадат тристранна „гореща линия“ за комуникация по време на кризи.

Срещата на върха се провежда в контекста на нарастващите заплахи от Северна Корея и раздвижванията на Китай в Тихия океан. Това сътрудничество се оформя като отговор на сложната обстановка в региона и цели да подсили сигурността на трите държави.

Отношенията между Япония и Южна Корея също се подобряват, след като бяха постигнати споразумения за разрешаване на икономическите спорове между тях. Този напредък създава по-благоприятна атмосфера за тристранното сътрудничество.

Северна Корея също продължава да подчертава своите военни амбиции, увеличавайки производството на ракети и оръжия. Съобщава се, че този стремеж се засилва след срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *