СБТР: Не можем да говорим за конфискация на товарни и служебни автомобили

СБТР: Не можем да говорим за конфискация на товарни и служебни автомобили - 1

СБТР: Не можем да говорим за конфискация на товарни и служебни автомобили

Недопустимо е шофьорите на моторни превозни средства, които са собственост на юридически лица, да бъдат принуждавани от полицията да подписват протоколи за доброволно предаване на автомобилите. За това алармират пред БНР от Съюза на българските транспортни работници и настояват за спешно прецизиране на новите текстове в Наказателния кодекс.

Протоколите за доброволно предаване на моторни превозни средства от шофьори, при които е установена употреба на алкохол или наркотици, са мярка, която полицията все по-често прилага и то в разрез със закона, категоричен е председателят на Съюза на българските транспортни работници Александър Стамболийски:

„Шофьорите да не подписват такива протоколи, защото в Наказателния кодекс ясно е разписано в алинея 5 на новия член 343-б, съдът решава дали да бъде конфискувано в полза на държавата или не“.

Неправомерно е и временното задържане на камионите, още повече, че те са собственост на юридически лица, допълни Стамболийски.

„Тук не говорим за автомобил за 2000 лева, който го кара всеки втори българин, камионите от порядъка на 150-200 000 лева. Не можем да говорим за конфискация на товарни автомобили и служебни автомобили, а единствено за такива на физически лица“.

Отнемане на свидетелството за правоуправление, налагане на респектиращи глоби и ефективни присъди при употреба на алкохол и наркотици са ефективните мерки, прилагани в други европейски държави“, посочи Стамболийски:

„Там имаме незабавно съдопроизводство в много от държавите. Има дежурен прокурор, дежурен съдия, които на място и веднага взимат решение. Глобите са респектиращи – от порядъка на няколко хиляди евро“.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *