Световният пазар на смартфони ще се свие до най-ниското си ниво от десетилетие

Световният пазар на смартфони ще се свие до най-ниското си ниво от десетилетие

Световният пазар на смартфони ще се свие до най-ниското си ниво от десетилетие

Световните доставки на смартфони са напът да отбележат най-лошата си година от десетилетие през 2023 г., се посочва в доклад на „Кънтърпойнт рисърч“ (Counterpoint Research), публикуван днес и цитиран от Си Ен Би Си.

Върху пазара като цяло оказва негативно влияние спадът на доставките за САЩ и Китай, но е възможно „Епъл“ (Apple) тази година да се окаже най-големият играч в бизнеса със смартфони по обем на доставките, тъй като продажбите на „айФон“-и остават устойчиви, допълват експертите.

Тъй като са измерител за очакваното търсене, доставките като показател не са еквивалентни на продажбите и представляват броя устройства, които търговците на смартфони изпращат в мрежата за търговия на дребно.

Докладът прогнозира през 2023 г. доставките на смартфони да се свият с 6 процента на годишна основа до 1,15 млрд. устройства.

„Азия е една от основните пречки пред положителния растеж, тъй като насрещни ветрове спряха икономически обрат, който се очакваше за Китай в началото на годината, а по-широкият регион преживява засилващи се спадове на нововъзникващите пазари“, посочва „Кънтърпойнт рисърч“ в доклада си.

Покупките на смартфони в Китай, които във върховия си момент достигаха средно 450 млн. устройства годишно, са се свили до 270 милиона годишно.

Северна Америка продължава да ограничава световното възстановяване, с „разочароваща“ първа половина на годината, която насочва региона към двуцифрен спад за цялата година, отбелязват експертите.

Премиум сегментът на пазара, в който са по-скъпите устройства, остава доста устойчив въпреки цялостния спад в доставите на смартфони.

„Епъл“ се готви да пусне следващия си водещ модел – „айФон 15“ (iPhone 15) през септември, което може да даде на компанията силни позиции в края на годината, според проучването.

Според „Кънтърпойнт рисърч“ тази година американският гигант може да заеме лидерското място в световен мащаб по отношение на годишните доставки за първи път, след като през второто тримесечие на годината най-голям пазарен дял имаше „Самсунг“ (Samsung).

Начинът, по който потребителите ще отговорят на „айФон 15“ и растежът на компанията на неосновни пазари за смартфоните й ще определят дали „Епъл“ ще изпревари „Самсунг“ за цялата година, отбелязва експерт за Си Ен Би Си.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *