Световни реакции на преврата в Габон

Световни реакции на преврата в Габон - 1

Световни реакции на преврата в Габон

Група висши военни в Габон заявиха, че са завзели властта в ранните часове на сряда, минути след като изборният орган на централноафриканската държава обяви, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат, предава „Ройтерс“.

Франция осъди военния преврат в Габон, каза правителственият говорител в сряда.

„Франция също следи ситуацията с голямо внимание и пожела резултатите от изборите, след като бъдат обявени, да бъдат зачетени“, каза Оливие Веран на пресконференция след Съвета на министрите в Париж.

Премиерът Елизабет Борн каза по-рано, че Франция следи с „най-голямо внимание“ развитието на засегнатия от преврат Габон.

Китай също наблюдава ситуацията.

„Китай следи отблизо развитието на ситуацията в Габон и призовава съответните страни в Габон да се съсредоточат върху основните интереси на страната и народа, да разрешат различията по мирен начин чрез диалог и да възстановят нормалния ред възможно най-скоро. И също така да осигурят личната безопасност на президента Бонго, поддържане на националния мир, стабилност и цялостно развитие“, каза Уан Уебин, говорител на външното министерство на Китай.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност, също реагира на развиващата се ситуация в Габон.

„Ако това се потвърди, това ще е поредният военен преврат, който увеличава нестабилността в целия регион“, каза той.

„Цялата област – като се започне от Централноафриканската република, след това Мали, след това Буркина Фасо, сега Нигер, може би Габон – е в много трудна ситуация и със сигурност министрите трябва да помислят дълбоко за това, което се случва там и как можем да подобрим нашата политика по отношение на тези страни.“

Кремъл също следи ситуацията.

„Москва получи с тревога съобщенията за рязко влошаване на вътрешната ситуация в приятелската африканска страна. Ние продължаваме да следим внимателно развитието на ситуацията и се надяваме на нейното бързо стабилизиране“, каза говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Това е осмият военен преврат в Западна и Централна Африка от 2020 г насам.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *