Светът осъди Обама за употреба на сила във Фъргюсън, България – не! Реакция на българското правителство и на президента Плевнелиев – няма!

Светът осъди Обама за употреба на сила във Фъргюсън, България – не! Реакция на българското правителство и на президента Плевнелиев – няма!

Първите коментари на действията на Обама дойдоха от представителите на правителствата на Русия, Европейския съюз, Литва, Швеция, Белгия, Полша и Германия. Реакция на българското правителство и на президента Плевнелиев няма.
Западните политици са възмутени, че атаката срещу Фъргюсън бе направена на фона на много приказки на президента Обама и неговите сътрудници за диалога с гражданското общество и справедливо разследване на убийството на тийнейджъра, пише Bgnews.meРуският външен министър Сергей Лавров: “Русия изразява отвращението си от решението на властите на САЩ за разправа с мирния протест в Фъргюсън, да изпратят булдозери и палки срещу демократичните права и човешкото достойнство Това решение е неприемливо и не е подходящо за демокрацията.
Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън: “Аз гледам с тъга, че полицията използва сила, за да се отстранят цивилни от центъра на Фъргюсън. Правителството не трябва да действа под прикритието на нощта, а да си взаимодейства с обществеността. Диалогът с политическите сили и обществото и използването на аргументи е винаги по-добре от аргумента на сила. “Австралийският външен министър Джули Бишоп изрази загриженост от последните политически събития в Съединените щати. “Ние призоваваме органите на САЩ да упражнят максимална сдържаност,, за да се гарантира свободата на събранията и на изразяване и да се чуят гласовете и стремежите на американския народ,”
Германският външен министър Гидо Вестервеле: “Мирните демонстрации не могат просто да бъдат забранени. Насилието трябва да бъде премахнато.Британският външен министър Уилям Хейг: “.. Изразяваме дълбока загриженост от решението на правителството на САЩ да се хвърлят полицейски сили срещу мирни демонстранти. Такива действия са неприемливи Обединеното кралство е твърдо на страната на стремежите на американския народ да изгради бъдещето въз основа на сътрудничество с европейските партньори и зачитане на демократичните ценности.”Литовският президент Далия Грибаускайте: “Използването на сила срещу мирни демонстранти във Фъргюсън няма никакво оправдание Това е пряка отговорност на политическото ръководство на Съединените щати..”Канадският премиер Стивън Харпър: “Решението на властите в САЩ, за да се използват специални сили срещу мирните демонстранти във Фъргюсън е недемократично и прекомерно.Шведският външен министър Карл Билд: “Следим развитието на събитията в и около Фъргюсън в този момент с голяма загриженост. Репресията не е пътят напред за САЩ – има нужда от реформи”Естонският президент Тоомас Хендрик Илвес: “Неприемливо е, аз съм напълно съгласен с мнението на Русия – отвращение.Полският външен министър Радослав Шикорски: “Ние осъждаме използването на сила срещу мирни демонстранти и изразяваме искрената си солидарност с американското общество, мирен протест в името на правата на човека.”Евродепутат, бивш министър-председател на Белгия Ги Верхофстад: ” Насилието в САЩ трябва да се спре незабавно. Аштън трябва да отиде във Фъргюсън да защитава протестиращите. Ние сме с народа на Съединените щати.”
Политическият комитет на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по време на днешното си заседание в Париж изрази безпокойство от ескалацията на конфликта в Съединените щати. ПАСЕ подчерта, че САЩ трябва да се придържа към своите собствени стандарти за свобода на събиране и изразяване. Комитетът призова да се въздържат от всякакви действия на насилие и сплашване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *