Свободен вход в музея, в памет на Цоня Дражева

Свободен вход в музея, в памет на Цоня Дражева

7 юли 2014 г. /понеделник/ ще бъде Ден на отворени врати в Историческия музей в Бургас с безплатен вход за всички ученици и студенти.
Инициативата е на Регионален бургаски музей и Митница Бургас и се провежда по повод 135-годишнината от създаването на българските митници и в памет на Цоня Дражева- дългогодишен директор на Регионален бургаски музей.
Чрез тази инициатива се дава възможност на все повече деца и младежи- жители и гости на града, да посетят уникалната за България постоянна изложба „Дарени и спасени съкровища”. Тя е експонирана в красивата възрожденска сграда на Историческия музей на ул.„Лермонтов” 31 в града.
Изложбата представя десетки ценни произведения на европейското приложно изкуство, спасени от незаконен трафик и задържани от служителите на Митница Бургас. Посетителите на музея могат да видят живописни платна, сервизи и прибори от сребро, цветен кристал и скъпоценни камъни, склуптури, мебели с дърворезба и позлатена украса, предмети на ювелирното изкуство от Франция, Германия, Италия, бившата Австро-Унгарска империя и др., свързани с най-прочутите художествени ателиета на Европа от 18-19 век.
Преобладаващата част от експонатите в „Дарени и спасени съкровища” са задържани от митническите служители на Митнически пункт Малко Търново и са предадени на музея, след изпълнение на съответните законови процедури и в сътрудничество с Интерпол.
Изложбата „Дарени и спасени съкровища” бе създадена преди пет години по инициатива на Цоня Дражева и ежегодно се обогатява с реставрирани експонати. Тя е една от най-големите културни придобивки на Бургас и страната, в резултат на високия професионализъм и добро сътрудничество между експертите на Регионален бургаски музей и служителите на Митница Бургас, органите на МВР, съда и прокуратурата.
В Деня на отворени врати в Историческия музей – 7 юли честваме създаването на българските митници. На 7 юли 1879 г. с указ на княз Александър I Батенберг са учредени митниците и митарствените пунктове на Княжество България след Освобождението.
Сред новите сувенири на бургаския Исторически музей, посетителите вече могат да намерят и оригинален магнит с автентична снимка на първата митница в Стария Бургас на територията на пристанището.
http://e-burgas.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *