Сдружение „Защита правата на кредитополучателите“: НА 17.06. ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТ!

Сдружение „Защита правата на кредитополучателите“: НА 17.06. ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТ!

„Протест-шествие пред БНБ и централите на банките, отпускали измамни кредити, деноминирани в швейцарски франкове в подкрепа на действията на КЗП за отстраняване на неравноправните клаузи от договорите
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,На 17. юни (сряда) от 18:30ч Сдружение „Защита правата на кредитополучателите организира протест – шествие по маршрут: паметника Цар Освободител – офис Пощенска Банка – БНБ – Уникредит Булбанк – БНБ – паметника Цар Освободител с искане за незабавно политическо решение за премахване на франковата задлъжнялост и в подкрепа на действията на Комисията за Защита на Потребителите за отстраняване на ВСИЧКИ неравноправни клаузи от договорите за ипотечни кредити, деноминирани в швейцарски франкове.
Във връзка със създалия се сериозен социален и икономически проблем предизвикан от недобросъвестни търговски практики на три банки в България (Пощенска банка, Банка Пиреос и Булбанк), драстичното поскъпване на швейцарския франк, както и няколкократното необосновано увеличение на лихвените проценти, хиляди български семейства са изправени пред опасността да останат на улицата поради непосилната задача да погасяват месечните си вноски по изтеглени ипотечни/потребителски жилищни кредити деноминирани в лева или евро, но деноминирани в швейцарски франкове.
Обединихме се в сдружение „Защита правата на кредитополучателите“ и до настоящия момент сме подали масово искания до банките, писма до всички български и европейски институции.БНБ не отговаря на сигналите ни вече четвърти месец, отказвайки да упражни надзорните си правомощия. Министърът на финансите, без дори да се запознае с проблема, ни отговори да си носим рисковете. Втори месец очакваме отговор от премиера за среща. Времето за реакция изтича, тъй като банките започнаха да ни заплашват с предсрочна изискуемост на кредитите ни и изземване на имотите. Необходимо е незабавно политическо решение. Единствено Комисия за защита на потребителите в петък 29-ти май излезе с препоръки към кредитните институции за отстраняване на неравноправните клаузи от договорите ни. (Прес – съобщението можете да видите тук: http://www.kzp.bg/index.php?mode=viewd&group_id=1&document_id=7583 )
Организираме този протест-шествие заради необходимостта от незабавно политическо решение за премахване на франковата задлъжнялост, за да продължим да връщаме нормално кредитите си с лихва, но отказваме да плащаме свръхпечалба на банките. Считаме, че всички ние станахме жертва на алчността и грабителското кредитиране на три чужди банки, подкрепяна от активното бездействие на българските институции и най-вече на БНБ. Изтече срокът на банките, който им бе предоставен от КЗП, за да премахнат или променят констатираните неравноправни клаузи, но с безцеремонната си наглост банките смятат, че иначе бланковите договори са индивидуално договорени.
Договорите ни за кредит са сключени в нарушение на основни принципи на облигационното право, в нарушение на наредбите на БНБ, както и чрез подвеждащи и измамни търговски практики, целящи реализирането на свръхпечалби на гърба на потребителите. Швейцарски франкове по нашите кредити няма, освен тези, които всеки месец плащаме на банката, отпуснатите суми за закупуване на имотите ни са евро и лева. Извършени са редица нередности чрез прехвърляне на напълно редовни кредити към небанкови частни търговски дружества, които извършват лихварска дейност при грубо погазване на императивни правни норми. В продължение вече на 8 години БНБ бездейства и си затваря очите пред грубото погазване на закона, собствените й наредби и препоръки на собствения й управител
Правителствата във всички държави от ЕС и страните извън съюза дадоха своята подкрепа на пострадалите. Украйна – реши проблема, Исландия, също. Страните се намесиха, докато се очакват решенията по колективните искове, за да не изпаднат хората в невъзможност да плащат кредитите си.
Ние не искаме държавата да отдели пари за нас. По никакъв начин няма да засегнем държавния бюджет. Това, за което се борим е, държавата да се намеси и да преустанови грабителската и измамна дейност на 3 чужди банки, които са си позволили да нарушат законите на България и правото на ЕС. Благодарение на различни процесуални трикове, а и вероятно с подкрепата на банковото лоби, държавата ни отказва правосъдие и справедливост – делата ни се бавят с години, в редица случаи сме изправени пред непосилни и несправедливи съдебни такси, които преграждат възможността ни да търсим правата си и да получим справедлив процес. Има фрапиращи случаи, при които материалният интерес е по-малък от определената държавна такса.
Очакваме в един определен и то – доста близък вече момент всяко едно семейство да бъде принудено да напусне страната, за да може да оцелее, не само заради всекидневно увеличаващите вноски по кредитите (които вече са в двоен размер), но и заради унищожената вяра в справедливостта и българските институции. След редовно погасяване на кредитите ни вече 7 години, остатъкът по главниците е с около 70-80% по-висок от усвоените суми. Тези кредити вече са се превърнали в необслужваеми не защото кредитополучателите не желаят да плащат, а защото нямат възможност, а и считаме, че не е справедливо да плащаме четворна цена, за да удовлетворяваме желанията за свръхпечалба на 3 чужди банки.
Прикачваме и благодарственото писмо, което изпратихме до КЗП.Отразяването на този задълбочаващ се икономически и социален проблем е от обществено значение. За контакти:
e-mail адрес: chf.never.again@gmail.com,
Председатели на Сдружение „Защита правата на кредитополучателите: Доротея Ангелова – 0896 759 429, Благоя Петровски – 0884067935, Мартин Киров – 0878427667“
ZADKULISITE.COM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *