Сеизмолог: Трус с магнитуд над 7 може да удари Истанбул, градът не е подготвен

Сеизмолог: Трус с магнитуд над 7 може да удари Истанбул, градът не е подготвен

Вероятността от земетресение с магнитуд 7 или повече в района на Истанбул е над 60%, но мегаполисът не е готов за него, заради което при подобно развитие може да има много жертви. Това коментира известният турски сеизмолог Наджи Гьорюр, предават турските медии, цитирани от БТА.

На 17 август се навършват 24 години от опустошителното земетресение в района на Мраморно море.

„30-годишният период, в който се прогнозира друго земетресение с магнитуд 7 или повече в района на Истанбул, е към своя край. Досега многократно сме предупреждавали, че преди 2029 г. очакваме земетресение в региона, което ще е не по-слабо от това от 17 август 1999 г. Вероятността за ново силно земетресение е около 64%, а Истанбул не е готов за такъв трус“, посочва експертът.

През август 1999 г. районът на Истанбул, който е разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха 17,2 хил. души, по неофициални данни – близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени. 

Турските сеизмолози многократно предупреждават за възможно ново силно земетресение в района на Истанбул. Според тях при трусове с магнитуд 7 и повече около 90 000 сгради в 16-милионния град може да рухнат, а 260 хиляди ще бъдат повредени и ще станат необитаеми, заради което ще са необходими временни жилища за 4,5 млн. жители.

За необходимостта Истанбул да бъде подготвен за силно земетресение се заговори повече след опустошителните трусове в югоизточната част на страната през февруари, при които загинаха над 50 хиляди души.

Министърът на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мехмет Йозхасеки заяви наскоро, че около 1,5 млн. жилища или една четвърт от жилищния фонд на Истанбул са изложени на риск. По думите му ръководеното от него министерство, други ведомства и местните власти работят по проект за изграждането на устойчиви на земетресения жилища в Истанбул.

По-специално се планира в рамките на проекта да бъдат построени 300-350 хиляди жилища, като съответен законопроект ще бъде разгледан в парламента през есенната сесия.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *