Синдикалист: Бизнесът не субсидира ТЕЦ „Марица-изток 2″, искаме плавен преход

Кабинетът предлага 933 лв. минимална заплата от догодина

Синдикалист: Бизнесът не субсидира ТЕЦ „Марица-изток 2″, искаме плавен преход

„Искаме териториалните планове така да бъдат разработени, че да има яснота, конкретика, да има предварително разработени проекти за открити работни места. Целта ни е да избегнем безработицата и евентуалния демографски срив, който се задава в региона. Важно е първо да бъдат отворени нови базови мощности, а след това да се закриват наличните като ТЕЦ „Марица-Изток 2” (държавният ТЕЦ, за разлика от двата „американски” 1-ви и 3-ти). Това заяви Деян Дяков от КНСБ в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той говори за бъдещето на регионите, където има въглищни централи. Вчера имаше протести на енергетиците. Затваряне на въглищните централи е записано в Плана за възстановяване и устойчивост и България преговаря за удължаване на срока за затваряне на централите си.

„Комплекс Марица Изток е базова енергийна мощност и произвежда 50% от електроенергията в страната”, каза Дяков. Той отрече тецът да произвежда най-скъпата електроенергия в страната и даде пример, че сега, през лятото, електроергията в 19 часа стана 800 лева. Как ще покрием пиковете през зимата, запита той.

Деян Дяков, КНСБ: Няма дата за затваряне на въглищните централи, това ни успокоява

„Бизнесът не субсидира ТЕЦ „Марица-изток 2”, заяви Дяков. По думите му държавата в лицето на Българския енергиен холдинг дава заеми на ТЕЦ-а с лихва и те се обслужват. „Държавата не субсидира теца, тя дава заеми, които ги връщаме”, обясни синдикалният лидер.

Според него въглищните централи са необходими за баланс на електроенергийната система и за изравняване на напрежението. „Системата не се е развила до такава степен, че да може да работи без въглищни централи”, обясни Дяков. Той каза, че няма яснота къде и как ще бъдат преквалифицирани енергетиците, които работят в централите.

По думите на Симеон Горов, координатор енергии и климат в екологично сдружение „За Земята“ преходът към зелена енергетика трябва да е справедлив и да има акцент върху социалната политика на заетите в бранша. Относно баланса на енергийната система през зимните месеци, ако бъдат затворени въглищните централи, Горов смята, че енергоефективността на жилищата ще помогне.

Според Дяков новите блокове в АЕЦ „Козлодуй” са пожелателни. Те не могат да заменят ТЕЦ „Марица Изток”.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *