Синдикати и работодатели излизат на протест

Синдикати и работодатели излизат на протест

И синдикатите, и работодателите се заканват да излязат на протест в първите дни на следващата година. Едните заради увеличението на пенсионната възраст, другите заради увеличението на минималната работна заплата, предвидени в бюджета за догодина.“Синдикатите са категорично против увеличаването възрастта за пенсиониране на хората от трета категория работници. Протест ще има, вчера КНСБ и КТ Подкрепа излязоха със съвместна декларация. До края на месеца ще завърши проучването за организиране на протест и след това ще бъде самият протест“. Това заяви Николай Ненков, зам.-председател на КНСБ, пред БНР.“Работодателите също ще обмислят протест срещу това с нищо необосновано, икономически неподплатено драстично увеличение на минималната работна заплата. Също така с тревожните опити да се намалят административните разходи и особено в сферата на отбраната и сигурността“, заяви Васил Велев, председател на Индустриалния капитал в България.
Според Велев са подценени приходите, ръстът на БВП можеше да е по-голям, в бюджета прозира нерешаване на основни промени. Той даде пример с такса битови отпадъци, която отново няма да се плаща пропорционално на количеството боклуци, а пропорционално относно активите.
„Категорично възразяваме срещу продължаващата мярка първите 3 дни болнични да се плащат от работодателя“, подчерта Велев. „Противопоставяме се на увеличаването на минималните доходи, които се увеличават административно. Срещу сме и увеличаването на минималния осигурителен доход“, добави той.
Ненков напомни, че синдикатите са искали минимална заплата 400 лв. Сега не сме доволни от това, което се реши в МС за двете стъпки на увеличаване на минималната заплата. Още не сме получили формула за формиране на минималната работна заплата, каза синдикалистът, цитиран от БГНЕС.
В социалната област освен ръстът на минималната заплата, друго трудно се брои дори на пръстите на едната ръка, аргументира се той. Няма оптимизъм в бюджета за намаляване на безработицата, посочи Ненков и напомни, че това е посочено като приоритет.“Отново се залага същата сума от 73 млн. лв. за осигуряване пазара на труда, което според синдикатите е прекалено малко. Не може всяка година да се задоволяваме с ръст на минималната работна заплата. Всъщност нея не я плаща бюджетът. Имаме дефлация. Има прогноза, че тя ще се превърне в слаба инфлация. Никъде не се вижда желание да се определи как ще се обърне трендът от дефлация към инфлация, никъде не се вижда, че ще има ръст на работните заплати“, каза, Ненков.
Велев обаче коментира, че „този бюджет е социален само за това, че харчи 2.5 млрд. лв. повече, отколкото печели“. Според бизнеса никой у нас не получава минимална работна заплата в размера, който определя МС, защото у нас има т.нар класове – добавки за прослужено време. Съотношението на минималната заплата към средната в момента е 47%, не е 42% с което работи Министерството на финансите. Средно за ЕС е между 35 и 45%.
Той прогнозира, че с увеличаването на минималната работна заплата това съотношение в края на годината ще бъде 52%, а в някои икономически дейности и в някои общини ще достигне 80%. „Ще бъдат съкратени хора, ще се увеличи сивият сектор, ще се затворят предприятия“, прогнозира Велев.Източник: Гласове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *