Скандал ! Бащата на любимата на Лукарски, танцьорката на пилон – агент на ДС! Уволнен от системата от СДС-Соколов и върнат в МВР от БСП-Петканов

Скандал ! Бащата на любимата на Лукарски, танцьорката на пилон – агент на ДС! Уволнен от системата от СДС-Соколов и върнат в МВР от БСП-Петканов

Шеметната кариера на „младата и амбициозна“ дама всъщност се развива по познатия стар модел.
Притежаваната от Ива Йорданова „степен по национална сигурност“ е единият от аргументите, с които от Министерския съвет мотивираха шеметната кариера на Йорданова, която за по-малко от двама месеца от партиен активист, през вицепремиерски съветник, стана заместник-председател на Държавната агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ), а иначе е позната в обществото като любимата до сърцето на Божидар Лукарски.Танцьорката на пилон от Шоуто на Слави само за два месеца направи зашеметяваща кариераИнтересът на новия заместник-председател на ДАБЧ към националната сигурност може би има връзка и с биографията на баща й, чиято професионална кариера стартира като нещатен, а по-късно продължава и като щатен сътрудник на Държавна сигурност. През 2010 година Комисията по досиетата разкрива имената на редица ръководители от структурите на МВР, които са имали съпричастност към репресивните служби на комунистическия режим.Още през 1973 г. Евгени Йорданов е вербуван като нещатен сътрудник на Трето управление на ДС – Военно контраразузнаване. През 1982 г., вече като щатен служител на ДС, Йорданов е назначен във Втори отдел на ДС – външно наблюдение и проучване. През 1986 г. е преназначен в Шесто управление на ДС – борба с идеологическата диверсия и противодържавни прояви. След промените през 1989 г., при мандата на министъра на вътрешните работи от СДС Йордан Соколов, щатният сътрудник на ДС е уволнен от системата. Бащата на Йорданова се връща в МВР в края на 2003 г., по времето на червения министър Георги Петканов. До 13 юли 2006 г. Евгени Йорданов е началник на Направление „Български документи за самоличност“ при ДНСП-МВР.
Другият аргумент е свързан с факта, че 3 852 души са харесали страницата на Държавната агенцията за българите в чужбина в социалната мрежа Фейсбук от създаването й преди около месец. Това е било достатъчно, за да може служебният премиер Георги Близнашки да назначи за заместник-председател на ДАБЧ 29-годишната Ива Йорданова.
Определената от Близнашки като „млада и амбициозна дама“ живее с лидера на СДС Божидар Лукарски, който сам призна, че заради Йорданова е в процес на развод със съпругата си, от която има две деца. Новият заместник-председател на ДАБЧ, която доскоро е била член на партийното ръководство на „Движение България на гражданите“, получава високото назначение след едва двумесечна работа като съветник на служебния вицепремиер Илияна Цанова.
Йорданова, която е член на „Движение България на гражданите“ (ДБГ), привлече вниманието на медии заради слуховете, че има любовна афера с коалиционния партньор на ДБГ в Реформаторския блок и лидер на СДС Божидар Лукарски.
Според него Ива Йорданова неправилно е възприемана като „танцьорката на пилон“ – танц, заради който стана известна заради участие й в състезание за таланти в „Шоуто на Слави“ преди две години.
Ива Йорданова е бакалавър по „Бизнес администрация“ от колежа „Бъркли” в САЩ и магистър специалност „Национална сигурност“ от Военната академия в София. Тя има стаж в „Публична информация“ в централата на ООН в Ню Йорк.
Преди ден служебният премиер Георги Близнашки уволни досегашния временен председател на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. Непосредствената причина бяха публикуваните преди ден в Mediapool и вестник „Сега“ резултати от проверка на прокуратурата в ДАБЧ, които създават тежки съмнения за корупция в институцията.
Премиерът я назначава за временен шеф на ДАБЧ, защото тя е бил ръководител на екипа, който успешно е развил платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи. Проектът стартира в навечерието на парламентарните избори, а от правителството се хвалят, че кампанията е достигнала до 300 000 българи в чужбина. Близнашки посочва, че Йорданова трябва да организира работата на агенцията и да се съдейства за проверката в ДАБЧ. Първата й задача е да осигури на проверяващите достъп до цялата информация.
Справка във Фейсбук установи, че през септември месец тази година Ива Йорданова стартира кампания по популяризиране на дейността на ДАБЧ. В социалната мрежа са публикувани колажи, които разясняват къде българите в чужбина могат да упражнят правото си на глас на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Успеваемостта на кампанията е повече от символична, спрямо броят на българските граждани, които живеят в съответните държави. При около 300 000 наши сънародници, които се намират в САЩ, до урните са отишли едва 9 424 души, по данни на МВнР. Информацията за българите зад океана, публикувана в навечерието на изборите, във Фейсбук-страницата на ДАБЧ е харесана от едва 211 души и споделена 99 пъти. При около 200 000 българи, които живеят в Гърция, там гласувалите са едва 4582. Активността на ръководения от Ива Йорданова екип е осигурил 364 харесвания на информацията за местата, където българите в южната съседка са могли да упражнят правото си на вот, както и цели 145 споделяния във Фейсбук.Същинската работа по популяризиране на откритите зад граница изборни секции, обаче, не е свършена, нито от новоназначения заместник-председател на ДАБЧ, нито от служителите във ведомството, а напълно безвъзмездно от известия блогър Боян Юруков, който още за президентските избори през 2011 г. създава интернет-страницата glasuvam.org, която популяризира сред сънародниците ни по света местата, където могат да гласуват. „Не съм бил част от екипа, но съм запознат с работата му. Разговаряха няколко пъти с мен и обсъдихме различни проблеми и как може да се решат. Използваха платформата ми с мое разрешение, включително, вграждането й на страницата на агенцията“, посочи за БГНЕС Юруков, с когото се свързахме чрез електронната му поща. Блогърът определи работата на Йорданова като „прекрасна“ и подчерта, че впечатленията от идеите й за промени в ДАБЧ са „повече от добри“. От коментара на Боян Юруков обаче става ясно, че ръководеният от Ива Йорданова екип се е възползвал от готова интернет-платформа, която била популяризирана сред по-малко от 4000 наши сънародници във Фейсбук. Твърдението, че работата на екипа е била успешна е повече от нелогично на фона на гласувалите около 150 000 българи в чужбина, половината, от които в Турция, пише „Тема дейли“.www.faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *