Скандал в Москва! Русия изгони репортера на „Политико“

Скандал в Москва! Русия изгони репортера на "Политико" - 1

Скандал в Москва! Русия изгони репортера на „Политико“

Ева Хартог, репортер на европейската редакция на „Политико“ в Москва, беше експулсирана от Русия след 10 години работа в страната, съобщи изданието.

Руското външно министерство съобщи на Хартог миналия понеделник, че визата ѝ няма да бъде удължена и ѝ даде шест дни да напусне страната. На Хартог беше казано, че решението е взето от „съответните органи“, но не ѝ беше дадена допълнителна информация за това как е взето решението, пишат от „Политико“

Откакто миналата година започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, от чуждестранните журналисти се изисква да кандидатстват периодчино за своята виза и медийна акредитация на всеки три месеца, а преди началото на войната това се правеше веднъж годишно.

Анна-Лена Лорен, руският кореспондент на шведския вестник Dagens Nyheter и на финландския вестник Hufvudstadsbladet, също беше експулсирана от Русия тази седмица, съобщи DN. След 16 години в страната акредитацията на Лорен не беше подновена, ход, за който тя каза, че „знаеше, че ще се случи“.

Кореспондентът на Wall Street Journal Еван Гершкович беше арестуван по обвинения в шпионаж през март.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *