Скриха Лукарски в САЩ, а любимата му Ива Йорданова се кефи във фейсбук: One week to New York. Simply can’t wait! — feeling blissful.

Скриха Лукарски в САЩ, а любимата му Ива Йорданова се кефи във фейсбук: One week to New York. Simply can’t wait! — feeling blissful.

След по-малко от 72 часа престой на българска земя, министърът на икономиката Божидар Лукарски беше отправен спешно на визита в САЩ – заминава на 19 декември. Новината за полета отвъд океана дойде след явен конфуз с евентуална визита на българска делегация в Москва на същата дата – 19 декември, обявена от същия този министър Лукарски.
Журналист от руската държавна агенция РИА Новости изловил Лукарски преди ден в коридорите на икономическия форум в Белград, където високопоставена китайска делегация се срещаше с министри и лидери от Балканите. И Лукарски обявил, че на 19 декември – т.е. вдругиден, българска делегация заминава за Москва, за да обсъжда… проекта „Южен поток“.
Часове по-късно от руското енергийно министерство обявиха, че да, среща се обсъжда, но графикът на руския министър на енергетиката е пълен – и датата ще бъде определена по-късно. За да бъде замазан гафът, българските власти направиха две работи:
Първо, обявиха, че на 19 декември министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще разговаря с руския си колега Александър Новак по телефона.
Второ, скриха Лукарски, като му закупиха билет за Америка и уредиха някакви срещи с неправителствена организация и разни други, за да запълнят програмата на „работното му посещение“.
Има защо да бъде укрит министърът. В промеждутъка между изцепката за визитата в Москва и телефонния разговор се разбра, че Министерството на икономиката е виновно и за друг гаф, при който се оказа, че обсъждана днес в 43 НС ратификация на споразумение между МС и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия вече е публикувана в Държавен вестник от 13 декември.
Тоест – споразумението е обнародвано, без да е минало през Народното събрание. Отговорността за това е на министерството, оглавявано от Лукарски. Според документа българското Министерство на икономиката трябва да постигне съгласие за покриване на щета, нанесена на фирмите „Цемеко“ ООД – София, и Кlosters Beteiligungsgesellschaft mbH – Кемпен, и да им плати 2 млн. евро.
Но случаите с двете компании са решени в полза на България и от Комисията за защита на конкуренцията, и от Върховния административен съд (ВАС). Проблемът е, че макар подобно споразумение да не изисква гласуване в парламента, от министерството на Лукарски написали, че ще бъде ратифициран след приемането му от НС. Така и не догледали. Един от доводите Лукарски да стане министър беше образованието му на юрист…
Американската командировка на Лукарски изглежда като награда за гафовете му. Да напомним, че я плащат данъкоплатците.
P.S. Оказа се обаче, че по съвпадение рожденият ден на любимата на Лукарски – Ива Йорданова, е на 26 декември. А дамата е публикувала във ФБ пост: One week to New York. Simply can’t wait!
— feeling blissful.Източник:www.ureport.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *