Слави Бинев бил собственик на БИАД и Библиотеката? Че да си придворен скулптор на Мултигруп е по-добре, така ли?

Слави Бинев бил собственик на БИАД и Библиотеката? Че да си придворен скулптор на Мултигруп е по-добре, така ли?

Гледам, че някои хора се развълнуваха много от избора на нар.пр. Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по култура и медии. Щом срещу него пише човек като шефа на артистите Христо Мутафчиев, по аргумента за противното следва изводът, че Слави Бинев вероятно не е толкова лош, колкото го изкарват?
Вижте какво казва този наш виден фен и публичен защитник на министъра на културата Вежди Рашидов, цитиран в „24 часа“:
„Против съм Слави Бинев като марка, защото тя създава изключително лош имидж на културата. Ако той остане шеф на парламентарната комисия по култура и медии, което е цинична провокация, ще пиша до ЕК и до ЕНП, че у нас културата се дискриминира.“ Христо Мутафчиев попитал какво е направил Бинев като евродепутат, за да осигури еврофинансиране за културата ни, и го предизвикал да му покаже 10 свои билета за театър, опера и балет от последните 10 дни.
Няма да се спирам на идиотщината да искаш от някого да ходи всеки ден на театър, опера и балет. Дето се казва, това и физически не е възможно – изкуството не е нещо, което се консумира на ден. Няма да се спирам и на факта, че самият Христо Мутафчиев вероятно трудно ще покаже 10 свои билета за българско кино от последните 10 дни. Че и за световно кино дори ще се затрудни.
Но не мога да не се спра на думите му, че Слави Бинев бил марка, която носи лош имидж. Сякаш на Слави Бинев е рожденият ден, празнуван през 1996 г. пред камерите и с участието на Мултигруп… Ако шефът на артистите иска да е принципен, тогава нека бъде такъв от началото до края, а не само тогава, когато му хрумва. Или може би пък е бил зле обслужен в БИАД или в Библиотеката? Или може би е искал да направи някога шоу в някое от заведенията на Бинев, но не е получил поръчката?
Срещу избора на Слави Бинев за шеф на медийната комисия се изказа публично и водещият на „Панорама“ Бойко Василев. Ето какво е казал той:
„Когато всички говорят за това, че в медиите има проблем, очакват ние от медиите да го назовем. Ето един пример. Когато избираш за шеф на парламентарната медийна комисия човек, който бърка свободата на словото с личното си медийно обслужване и атакува с измислици и обиди всеки, който откаже такова обслужване – това е лош сигнал. Сигнал, че у нас нямат особено значение понятия като биография, справедливост и истина. Някой ще каже, че това е лично, но от година и половина всичко в България опира до личности. И ако не можеш да обясниш кой е отпред, още по-трудно ще обясниш какво правиш.“
Това е наистина кофти.
И щеше да е добре тази декларация да бе казана тогава, когато се е случила посочената атака. Нямам представа за какво говори г-н Василев, но ако е имало някакви личностни нападки, добре е не само да се знаят, но и да се популяризират – за да ги знаем всички.
Обаче пак с едно важно условие: ако Бойко Василев каже на глас ВСИЧКИ политици, които са искали подобно медийно обслужване, но и посочи поименно всички журналисти, които са отказали, както и тези, които са осигурили такова обслужване и затова не са били атакувани…
Младежкият театър пък е приел и декларация, в която се срещат тези думи: „Няма разлика между предложението за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и настоящето назначение. Такова унижение е трудно да се преглътне.“
Ако е същото като назначаването на Пеевски, то явно народът не е разбрал, защото нито протестърите протестират, нито има протестиращи на площадите.
А ето и защо не съм склонен да приема безрезервно критиките по адрес на Слави Бинев: Тезата, което се чува често, е: „Какъвто министърът – такъв и шефът на комисията“. Само че Вежди Рашидов се ползва със славата на простак, която… САМ си е изградил, . Може и да не е прост, но е простак – псува, бие и т.н.
И Христо Мутафчиев, и БНТ, и театрите – всички преглътнаха назначаването на Вежди Рашидов за министър. Може би защото от министъра зависят много неща, начело със Съюза на артистите, БНТ и театрите?
Т.е. да не се окаже, че протестират срещу някого днес, само защото не зависят от него?
Аз не познавам Слави Бинев, но имам едно лично наблюдение от поведението му.
Преди време се засякохме в самолета от Мюнхен за София. Човекът през цялото време четеше книга, документи, отваряше и правеше справки и т.н. – изобщо, държеше се така, както малцина депутати се държат.
Не мога да правя изводи, разбира се, само въз основа на този факт, но ми се струва, че е показателен. А днес се разтърсих да видя защо го критикуват толкова. Ама бил собственик на БИАД и Библиотеката? Че да си придворен скулптор на Мултигруп е по-добре, така ли? Или да имаш охранителна фирма? Т.е., понеже всичките ни останали политици са читави, в момента, в който бе избран Слави Бинев, се надигна бурно недоволство?!?
Има и други факти от биографията на Слави Бинев, които говорят… в негова подкрепа!
Например – занимавал се е, също като други политици (Борисов), с източни бойни изкуства, но за разлика от тях, е бил балкански и европейски шампион, а е и носител на 5-и дан. Като човек, който три години, всеки ден, е ходил на тренировки по източни бойни изкуства, не мога да не оценя тези факти.
Или пък този, че е завършил Френската езикова гимназия (след като преди това е бил в спортно училище!), че се е учил редовно във ВИФ, че пише докторантура по психология в БАН. Да не говорим за това, че има пет (sic!) деца.
И не, изброяването на тези факти не означава, че одобрявам поведението на Слави Бинев, за което говори Бойко Василев по-горе. Щом е имал някакви изказвания или се е опитвал да оказва какъвто и да е натиск, трябва да бъде поканен на интервю и да бъде накаран да се разкае и поиска извинение от онези хора, които е обидил. Това е нещо, което Бойко Василев може да направи със средствата, с които разполага като журналист. Да видим дали ще го стори.
_________
* – Нашумял напоследък с грубиянското си поведение и изказания по телевизията расизъм („И на мен не ми харесва това, че Обама е цветнокож…, ама е президент на Америка.“), в интервю с Копринка Червенкова по бТВ,
** – Снимка: manager.bgВени Марковски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *