Слави Трифонов: Проблемът е, че Нургюл сама води битка за родината си, която я е изоставила

Слави Трифонов: Проблемът е, че Нургюл сама води битка за родината си, която я е изоставила - 1

Слави Трифонов: Проблемът е, че Нургюл сама води битка за родината си, която я е изоставила

Познавам това момиче. Нургюл Салимова. Два пъти ми е гостувала, защото тя от дете води битки по света в този толкова интелектуален спорт – шахмата. От дете се бие за България. Не, че сега е много възрастна, но от много малка печели партии шах в името на родината си. Само тя и нейният треньор. И чак сега ли се сетиха всички? Това припомня във „Фейсбук“ лидерът на ИТН Слави Трифонов и продължава:

Даже телевизиите пратиха екипи в село Крепча, за да задават на жителите на Крепча невероятния въпрос – подкрепяте ли Нургюл? Ами, да – подкрепят я, къде ще ходят? Тя като си е в България си живее там. Къде да живее? Село Крепча, родното място на най-големите шахматисти в света.

Вижте к’во, иронията настрана. Kато цяло е толкова хубаво, че подобни деца се раждат в България. Толкова е зареждащо, мотивиращо, стимулиращо, че подобно дете се е родило в България. Проблемът е, че то води само битка за родината си, а родината му – разбирай държавата, всъщност го е изоставила. Сега се сещат политици, медии, федерации и дори не знаят тя за какво се бори в момента – за световна титла или за световна купа, защото това са две различни неща. И тя днес не спечели световната купа, но спечели сърцата на всички българи, които се запознаха с нейната битка. Ние сме тези, които можем да направим така, че държавата да мисли за своите граждани и да се грижи за своите таланти. Моцарт се е родил в семейството на Леополд Моцарт в Залцбург, а Нургюл Салимова се е родила в семейството на Илхан Ибрямов в Крепча, но всъщност разлика между тях няма. От името на всичките си колеги и целия ми екип поздравявам Нургюл Салимова за поредния ѝ успех. Ние вярваме, че това е само началото.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *