След ареста на лекари за източване на НЗОК: Защо медицински лица злоупотребяват с парите на пациентите?

След ареста на лекари за източване на НЗОК: Защо медицински лица злоупотребяват с парите на пациентите?

„Наложително е държавата да бъде проактивна и да се опита да въвлече и пациентите в опазването на обществените средства“. Това каза в „Тази сутрин“ д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС във връзка с ареста на лекари, които източват НЗОК.

„Силно се надявам, че с новото ръководството на Касата ще настъпят промени в начина, по който се контролират дейностите. Всеки здравноосигурен български гражданин трябва да бъде информиран, когато от негово име някой заяви към НЗОК плащане“, посочи Маджаров.

В сградата на Министерството на здравеопазването днес ще бъде подписан Националния рамков договор за 2023-2025 г.

„В тазгодишния бюджет отново вниманието е насочено към извънболничната помощ. Всички сме съгласни с това, че тя беше изоставена. Парите за изследвания в извънболничната помощ бяха дълги години неглижирани“, обясни Иван Маджаров.

„Ще бъдат преизчислени всички направени прегледи с новите цени, които се подписват сега. По същия начин ще бъдат преизчислени и дейностите при общопрактикуващите лекари. Проблемите в специализираната помощ обаче са, че една немалка част от медицинските центрове заплащат на лекарите минимални проценти от този преглед. Има случаи, в които дори от стойността на прегледа медицинският център заплаща не повече от 30%. Това е големият проблем“, посочи още Маджаров.

На въпрос как ще се променят заплатите на медиците той обясни, че болниците са различни и някои успяват да дават добри заплати, а други – не.

„Няма как да се случи нещо, без да се обърне внимание на това, че средствата в здравеопазването в България практически не са 6 милиарда за медицински услуги, а само половината от тези пари. Това, че се опитваме да настроим директори срещу лекари, или лекари срещу директори, или общество срещу директори няма да реши проблемите“, заяви председателят на УС на БЛС.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *