След изборите – Борисов в ролята на Зайо… ДПС бие ГЕРБ в чужбина!?

След изборите – Борисов в ролята на Зайо… ДПС бие ГЕРБ в чужбина!?

Всеки от политиците си е правил сметките без кръчмаря, никой не е казвал на другите какви ги мисли за след вотаВърви Зайо в гората, среща го Вълка.
„Зайо, защо си с шапка?” Бой.
Пак върви Зайо в гората, среща го Меца:
„Зайо, защо си без шапка?” Бой!
С шапка и без шапка, Зайо все го бъхтили.
Стар виц
Едно е да искаш да си премиер вечно, второ – да спечелиш изборите, трето и четвърто – да намериш с кого да управляваш.
ГЕРБ бил за 12 път БСП, ГЕРБ спечели изборите, но не и властта.
Това е истината, с която от централата на Борисов тепърва ще трябва да се борят, за да бъде задоволено егото на водача им. В чужбина ДПС води на ГЕРБ – това дали гали слуха на Б. Борисов? – 43,92 на сто, сочат данните на Централната избирателна комисия за хората на Местан, докато следващата партия, събрала най-много гласове сред сънародниците ни в чужбина, е ГЕРБ – 27, 81 на сто.
Защо ГЕРБ-аджиите пропуснаха този позорен факт на пресконференцията си на 6 октомври, за да попитат така наречения президент: защо троши пари за удвояване на изборните секции, защо се командироваха хора към секциите, защо секциите в Турция бяха 136 при трийсетина повече за цяла Европа?
Защото преродената Ирландска пастирка, увеличи толкова секциите в Турция, след като бе известно, че денят на изборите съвпада с празника на мюсюлманите Курбан Байрам и изселниците ще си дойдат в България при роднини?
Кой гласува тогава в Турция при това положение, тези, които са твърде възрастни и не могат да пътуват, тези, които не знаят български, или единият от двата паспорта на онези, които са заминали за България?
Ако някой от ГЕРБ все още не е стоплил – президентът подложи динена кора на ГЕРБ с гласуването в чужбина, като заложи няколко цели: да изравни резултатите на БСП и ДПС, да направи така, че ДПС да изпревари БСП и стане втора политическа сила, и най-основното – да дърпа конците при съставянето на кабинет след изборите.
След вота всички погледи се впериха в ГЕРБ и Борисов, като лидер, който трябва да приеме първия мандат от Плевнелиев за съставяне на кабинет. При влизащи в парламента: БСП, ДПС, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, България без цензура, Атака, АБВ – За Бойко Борисов ще е голямо изпитание да съумее да състави правителство.Борисов: За съжаление поздравявам ги за добрия резултат!„Готов съм да направя всичко необходимо, за да избегнем черен сценарий. Аз съм готов да поема всички рискове за управлението на държавата”.
Това каза Бойко Борисов, след като първите прогнозни данни излъчиха ГЕРБ като първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори. Борисов даде изявление пред медиите в централата на партия.„За съжаление при тази конфигурация не виждам как ще се направи правителство, каза Борисов… – Аз не знам дали в Европа се е случвало толкова пъти десницата да победи левицата, поредни пъти, и то все с по-разгромяващ резултат. А тези, които са пък след БСП, са по 3, 4, 5, 6 пъти по-малко избиратели от нас… Оттук нататък всички политически лидери трябва да си дадат ясна сметка за своето представяне, защото не можеш да имаш 7-8% и да имаш огромните претенции, че си най-великият. Няма как да бъде това…
… Не го виждам с кой ще се върви. С кой тройна коалиция да се направи? За съжаление, реформаторите се представиха зле със своите, поне това, което виждам 8%. Дори да ги прибавиш към нашите 34%-35%, пак не дават стабилно мнозинство. На този момент никой не е заявил желание да седне да преговаря… За съжаление, проблемът в България, аз съм го казал многократно, е лявото. За съжаление, левицата в България беше изместена от крайно популистки леви партии, които с огромните си и неизпълними, разбира се, обещания изместиха и намалиха тежестта на левицата. Видно е, че Станишев не им е бил проблема на БСП. И с друг лидер резултатите им се влошават, не са повишават. Оттук нататък аз от никоя партия не мога… да се произнеса от името, на която и да е друга партия. Те вече половината заявиха, че не желаят коалиция или не желаят…
… Фактът, че ДПС почти се изравни по резултат с левицата, с БСП в случая, лявата партия, е проблем за България… просто с ДПС няма как да работим заедно, защото… За съжаление, поздравявам ги за добрия резултат. И аз мисля, че като преброят и от чужбина гласовете, може да стане така, че да изпреварят левицата. Но с тях няма да можем да управляваме заедно – така, както го заявихме и преди това.[b]Из първото изявление на Борисов пред репортери[/b]
Репортер: В името на здраво правителство, например, в коалиция с РБ бихте ли се отказали да бъдете премиер?Бойко Борисов: А кой да бъде?
Репортер: Те казват, че не искат вие да бъдете.Бойко Борисов: Те като не искат да са победили на изборите, да изкарат 20-30% с нашите 35% ще имаме огромно мнозинство, ще им ръкопляскам някъде от високо, ще застана, ще им пляскам и ще се радвам и ще дойде и това време. Те още лидер не могат да си изберат. Имаме там един говорител в оставка. Нека да си изберат лидер. С кой да преговаряме от РБ?
==========================Бойко Борисов: При тази конфигурация аз не виждам как ще се направи правителство.
Репортер: Т.е. предсрочни парламентарни избори скоро?Бойко Борисов: За съжаление най-тежкият сценарий, който до момента го предричах, за съжаление, затова, че много малки партии изместиха лявото говорене, взеха им обещанията… Вие помните – БСП обявяваха 250 хиляди работни места, дойдоха други с 1 милион на тяхно място. Те казваха – 400-500 лева работна заплата, дойдоха други с 1000 лева и постепенно им иззеха лъжите и това им се отрази на резултата.
==================================
Репортер: От вас се очаква като голям политик и голям водач да направите правителство и да поведете народа.Бойко Борисов: Резултатът показва кой колко е голям. Можеш да си нисичък и пак да си голям. Можеш да си много висок и пак да си голям.
Репортер: Какъв компромис сте готов да направите за стабилна България и стабилно правителство?Бойко Борисов: Това не зависи само от мен.
===============================
Репортер: Възможна ли е широка коалиция с БСП?Бойко Борисов: Аз вече ги чух БСП, че казаха, че ще останат в опозиция. Защо ме питате мен?

На следващия ден в централата на ГЕРБ, всички негови сподвижници, без него дадоха пресконференция, в която съобщиха, че са готови на коалиция с Реформаторския блок и Патриотичния фронт…ГЕРБ с реформаторите и патриотите?!
Това означава, един от двата субекта, ГЕРБ или РБ ще трябва да отстъпи за това кой ще е премиер. Даже и да има такава отстъпка, дали такава коалиция ще бъде стабилна? Все пак при реформаторите, които били уж десни, има хора на Иван Костов, а това е бомба с часовников механизъм, за която не е ясно кога може да избухне.ГЕРБ не иска да прави коалиция с БСП – те и социалистите не искат да проправят пътя на Бойко Борисов към властта, и заявиха съвсем ясно, че избирателите им ги поставили на мястото на опозицията.
Идва вариантът, че за ДПС ще се говори, че а-ха, да станат втора политическа сила. На Борисов ще му се натяква това, ще му се извиват ръцете да подпише коалиционно споразумение с Лютви Местан, а той ще се дърпа, тъй като избирателите му и част от сподвижниците му са против такъв вариант за правителство.Влезлите АВБ, Атака, ББЦ ще участват на олимпийския принцип в следващия парламент – важното е да участваш, а не да победиш. За тях е победа, че минаха 4-процентната бариера, тъй като социолозите не ги виждаха в парламента. Но какво от това – с кого биха направили коалиция?
Дали АВБ ще склони глава пред ГЕРБ, все пак не трябва да забравяме, че Георги Първанов направи Бойко Борисов генерал.
Атака пък подкрепяше в името на стабилността правителството на ГЕРБ в парламента.
За ББЦ има ли смисъл да коментираме? Николай Бареков забрави, че ще става премиер и след вота заяви, че е готов да преговаря с всички, въпреки че и той като Борисов говори против всички свои политически опоненти.
ДПС много упорито дават сигнали за протурски сепаратизъм – всеки, който се коалира с тях неминуемо ще се постави в ролята на губещия пред избирателите си. Все пак Близкия изток е близо до България, джихадисти преминават границата на Турция като бежанци – къде отиваме?
В същото време българските изселници в Турция нямат нищо общо с Ердоган и ислямизма, който той проповядва. На тези избори ДПС употреби гласовете на българските изселници в Турция, което едва ли ще продължава вечно.
Друга работа е, че Лютви Местан обича да се прави на интересен и да използва изрази и думи, които разбират едва 2-3 от слушатели и зрители. Пример за това бе казаното на пресконференцията на ДПС от Местан:„В тези листи 15 са водачи етнически българи християни, някои от които и тази вечер са пред вас като генерал Симеонов, професор Мариана Георгиева, Петър Чобанов и прочее. Това е нашият модел. Това е бъдещето на България, защото точно това е и ценността, онтологичната матрица на Европейския съюз – мултикултурната демокрация…”Отнологична матрица – обяснение за Бойко Борисов и някои други, онтологична матрица означава обективни обстоятелства.
Защо Местан се прави на интересен с тези номера? Защото и на него не му е ясно какво предстои – той разчита на Ахмед Доган, който няма да се съгласи ДПС да не са фактор в бъдещия парламент и правителство.„Ако сега не се сформира стабилно правителство, ни чакат нови парламентарни избори след около 3 до 5 месеца – това е италианският модел, нови правителства през половин година”, така социологът проф. Михаил Мирчев коментира резултатите от предсрочните избори на 5 октомври в предаването „Още нещо” на news7.„Този път вотът на избирателя беше осъзнато наказателен, със злост и агресия към всички политици, а не обичайното разсейване и ходене за гъби”, подчерта още Мирчев.Какво остава за Бойко Борисов като получател на първия мандат за съставяне на правителство?
Самият той още не е наясно как неусетно влезе във вица: „Зайо, що си без шапка? Зайо, защо си с шапка?”
И при двата случая боят е сигурен.
Не прави това, което не искаш да ти се случи – казва народът. Дали ще си спомни Борисов как злорадстваше за правителството на Пламен Орешарски, как се подиграваше с кабинета, как ту излизаше, ту влизаше в парламента, как се правеше на луд за инспирираните от Плевнелиев протести, как се правеше на луд за плачевното състояние, в което остави държавата, НЕК и какво ли не? А дали ще си спомни днес, че не друг, а неговият другар в лова, Мирослав Найденов закри агенцията, която контролираше язовирите и от тогава няма никакъв контрол?
Реално погледнато от камбанарията на лидера на ГЕРБ, на него му трябва власт до президентските избори, когато той да замени Плевнелиев. Но дали Плевнелиев вече не е на друг акъл?
Последни новини. Само часове от втория ден след вота, от ГЕРБ отказаха да управляват в коалиция и заявиха, че ще съставят правителство на малцинството, което е сигурен начин да се самоубият политически.
А как ще се отрази това на българите?Люба Манолова
lubamanolova.infoКолаж: Иво Ангелов, Свободен човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *