След отнета книжка: Мъж чака вече осми месец резултатите от кръвната проба

Москва: Генетичните тестове на намерените тела потвърждават смъртта на Пригожин

След отнета книжка: Мъж чака вече осми месец резултатите от кръвната проба

Продължават сигналите от шофьори, които чакат с месеци да излязат кръвните им проби за алкохол и наркотици. С NOVA се свърза водач, който вече 8 месец не получава резултатите. Това се случва на фона на заявката на кабинета Денков, че държавата работи по оборудването на повече лаборатории. Темата предизвика и критики от бивши към настоящи управляващи.

С новите промени в Наказателния кодекс може да се отнема автомобила на водачите, ако се установи, че са шофирали след употреба на алкохол или наркотици. Проблемът с полевите тестове обаче остава, тъй като често те дават и фалшиви резултати. Според наредбата девет лаборатории в страната трябва да могат да изследват пробите.

Денков: Резултатите от кръвни проби на шофьори трябва да излизат за седмица

8 месеца без книжка. В тази ситуация е Христо Атанасов, който работи като доставчик на храна. На 26 декември, докато е на работа, екипи на пътна полиция спират Христо със служебния му автомобил. Тестът за алкохол е отрицателен, този за наркотици обаче отчита употребата на амфетамин. Положителният си резултат Аранасов обяснява с употребата на болкоуспокояващи и енергийни напитки и категорично отрича да употребява забранени субстанции.  

„Не съм съгласен с резултата от полевия ми тест. Сложиха ми белезници и ме заведоха във ВМА, развеждаха ме като панаирджийска мечка”, казва той. От тогава до сега обаче продължава да чака резултатите от пробите си, а книжката му е отнета. Случаят на Христо обаче не е прецедент, а по-скоро закономерност през последните години.

По-тежки наказания и дори затвор при отказ от тест за алкохол или дрога

Един от основните проблеми е, че шофьорите чакат пробите си с месеци. А, че държавните лаборатории са затрупани от работа се знае отдавна. Специалисти от една от големите частни лаборатории разказват, че пробите за алкохол и наркотици отнемат повече време.

„Докато в една лаборатория могат да се правят 200 или 400 теста на час, тези тестове, които са за наличност на наркотици в кръвна проба, изискват много специален хомотографски анализ, тоест не могат да се правят голям брой проби”, посочва д-р Благовеста Пенчева.

Това води и до забавяне в изготвянето на резултатите. Така, ако има фалшиво положителна проба, според новите промени в НК шофьор може да остане без автомобила си и неправомерно/ „Съвсем безобиден медикамент може да даде такъв резултат”, допълва Пенчева.

Затова по време на вчерашното заседание на Министерския съвет премиерът поиска да бъде закупена още апаратура за повече лаборатории. „Особено важно е да се съкрати срока на получаване на резултати след кръвни проби, целта е тези проби да излизат до една седмица”, каза Николай Денков.

Първо обаче трябва да бъдат приключени обществените поръчки. Според бившия вътрешен министър Иван Демерджиев работна група вече работи по проблема.

Докато заработят още лаборатории, Христо и други шофьори ще продължат да чакат с месеци пробите си.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *