След пожарите на остров Мауи: Първа оставка заради липсата на включени сирени

След пожарите на остров Мауи: Първа оставка заради липсата на включени сирени

Първа оставка след опустошителните пожари на остров Мауи, част от Хаваите. Ръководителят на Агенцията за управление на извънредните ситуации – Херман Андая, внезапно напусна поста си. Това стана само ден след като каза, че не съжалява за това, че не е използвал сирените за предупреждение, съобщава агенция Асошиейтед прес (AP).

Огънят опустоши миналата седмица град Лахайна и уби над 110 души. Само застрахованото имущество се оценява на около 3,2 млрд. долара, пояснява агенция Ройтерс, позовавайки се на фирмата за моделиране на катастрофите Karen Clark & Company.

Липсата на ранно предупреждение, недостигът на вода за потушаване на пожарите и задръстванията на основни пътни артерии при евакуацията на жителите предизвикаха остри критики към ръководството на ресорната агенция. Решението да не се включат сирените за ранно предизвестие обаче се очертава като една от най-големите грешки, обяснява агенция AP.

Снимка:
Reuters

Кметът Ричард Бисен прие оставката на Херман Андая незабавно. „Като се има предвид сериозността на кризата, пред която сме изправени, моят екип и аз ще назначим някого на тази ключова позиция възможно най-бързо“, заяви Ричард Бисен.

Ейвъри Дагупион, чийто семеен дом беше разрушен, е сред много жители, които недоволстват, че не са били предупредени по-рано. Той посочва съобщение на Херман Андая от 8 август, в което се казва, че „пожарът е локализиран“. Това приспива бдителността на хората и мнозина са се почувствали в безопасност.

Снимка:
Reuters

Хаваите разполагат с най-голямата система от сирени за предупреждение на открито в света. Тя е създадена след цунамито през 1946 г., което уби повече от 150 души на Големия остров. Но може да се използва и за предупреждение при масивни пожари.

Хората, които са останали без дом, се настаняват в хотели поне до следващата пролет. Очаква се да бъдат осигурени над 1000 хотелски стаи. Мнозина обаче все още спят в колите си. В същото време властите се надяват да изпразнят претъпканите и твърде неудобни за живеене групови убежища до началото на следващата седмица.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *