След репортаж на NOVA: Започна проверка във ВСС за изтичането на лични данни

Експерти: 99% от стадионите у нас не са защитени от мълнии

След репортаж на NOVA: Започна проверка във ВСС за изтичането на лични данни

Инспекторатът към ВСС започна проверка за изтичането на лични данни от Софийския районен съд. Пред NOVA Йордан Данчев сподели, че е бил свидетел по дело, а след това нa сайта на съда са били публикувани както имената му, така и номерът на личната му карта.

Техническа грешка или пропуск: Софийският районен съд публикува лични данни на свидетел

Публикуваме без редакторска намеса цялата позиция на ИВСС:

Във връзка с информация, представена в „Новините на Нова“ на 29.08.2023 г. относно нарушение на сигурността на личните данни на свидетел по гражданско дело на Софийския районен съд, за което съдът в качеството му на администратор на лични данни е бил уведомен по електронна поща на 28.08.2023 г., уточняваме следното:

На 29.08.2023 г. в Инспектората към ВСС като компетентен надзорен орган постъпи уведомление от СРС за допуснато нарушение на чл. 64 от Закона за съдебната власт относно публикуването на съдебните актове на страницата на съответния съд в интернет. В ИВСС незабавно беше образувана преписка, разпределена по реда на чл. 94з от Правилника за организацията на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет и за дейността на администрацията и на експертите.

След анализ на информацията и определяне нивото на риска за правата и свободите на засегнатото лице, съобразно процедурата по чл. 94з от ПОДИВССДАЕ ще се извърши проверка в СРС, която да установи причините за нарушението, както и има ли и други нарушения на сигурността на личните данни, допуснати от съда в качеството му на администратор на лични данни при публикуване на съдебните актове.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *