СЛЕД РЕПОРТАЖ ПО NOVA: Наказват служител в МВнР заради българи на Хаваите

Спортни новини (06.09.2023 - късна)

СЛЕД РЕПОРТАЖ ПО NOVA: Наказват служител в МВнР заради българи на Хаваите

След репортаж на NOVA – наказват дисциплинарно служител на Ситуационния център в МВнР. Причината – български студенти се оказват в епицентъра на пожарите в Хавай, близките им нямат връзка с тях в продължение на дни, а от центъра ги съветват единствено да потърсят полицията във Варна.

Глория Николова успя да се свърже с българите в град Лахайна, след като днес за първи път от седмица имат ток.

Шестима са студентите, които в момента се намират на остров Мауи, има и още 12 българи, които са на най-големия остров – Хавай. Всички те са добре.

ПОЖАРИТЕ НА ХАВАИТЕ: Шестима български студенти – в епицентъра на бедствието

Те разказаха пред екипа ни, че никога няма да забравят страха от преживяното. Виждали са огъня на метри от хотела, в който работят, чакали са евакуация под звуците на експлозии, но така и не са я дочакали.

Преди 6 дни Христо и Симона виждат как огънят приближава хотела, в който работят в Хавай.

„Пламъците бяха наистина огромни, високи, чуваха се зверски експлозии. Вечерта всички се бяхме събрали. Готови за евакуация. Приготвили по една раница с всички документи, които са ни нужни. Просто стояхме и чакахме. Много бяхме изплашени”, разказа Христо Кънчев.

В град Лахайна спират токът и комуникациите се сриват. На 10 август бащата на Христо звъни на Ситуационния център на външното ни министерство с молба за помощ, защото не знае дали детето му е добре. Съветът – да звънне на полицията във Варна.

„Те не могат да намерят хора във Варна изчезнали, а пък от Варна да ме издирват в Лахайна, трудна работа”, коментира Христо.

От Ситуационния център признаха, че техен служител е допуснал сериозен пропуск и е започната процедура за дисциплинарно наказание.

„Не е събрана достатъчна информация за българските граждани, които се намират там. Съответно не е записал техните имена. И не е сезирал никой от експертите в отдел „Управление на кризи”, заяви Таня Димитрова, директор на Ситуационен център в МВнР.

В крайна сметка Христо сам намира начин да се свърже с близките си.

„Аз се провесвам над една тераса и ми споделят мобилни данни, защото единственият начин да хванем интернет беше през една тераса провесени”, разказва Христо Кънчев. 

 

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *