След спора с „Активни потребители“: РИОСВ откри краткотрайно, но неопасно замърсяване в морето в Царево и Китен

След спора с "Активни потребители": РИОСВ откри краткотрайно, но неопасно замърсяване в морето в Царево и Китен

След спора с „Активни потребители“: РИОСВ откри краткотрайно, но неопасно замърсяване в морето в Царево и Китен

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас е анализирала пробите морска вода, взети в района на Царево и Китен, като резултатите установяват краткотрайно замърсяване в зоните за къпане „Попски плаж“ и „Китен – Северен плаж“, съобщиха от екоинспекцията.

Установените стойности не крият риск за ползването на водите за къпане и не налагат да бъдат предприети мерки за разпореждане на временна или постоянна забрана за къпане, допълват оттам.

„Видно от посочените резултати, установява се наличие на Ешерихия коли и Ентерококи не само в зоните за къпане, които са били обект на изследване от Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и Асоциация „Активни потребители“. Всички установени резултати до момента и за предходните години са публикувани на интернет страницата на РЗИ – Бургас“, се посочва в съобщения от пресцентъра на екоинспекцията в Бургас.

През този летен сезон по Южното Черноморие не е установен резултат, изискващ въвеждането на забрани и ограничения. Органите на държавния здравен контрол освен за наличие на Ешерихия коли и Ентерококи провеждат и изследвания за Салмонела и Неаглотиниращ холерен вибрион, като до момента не е установено наличие по тези два показателя.

В началото на тази седмица РЗИ – Бургас и Асоциацията „Активни потребители“ взеха съвместни проби от няколко плажа по Южното Черноморие, за които от асоциацията изнесоха данни, че са замърсени. Първите бяха взети от „Попския плаж“ край Царево, за който неправителствената организация съобщи, че е замърсен с Ешерихия коли 40 пъти над нормата. На 18 август Министерството на здравеопазването разпространи своя позиция, в която посочи, че не приема за коректни данните от направеното изследване на морската вода, извършено от асоциацията. От здравното министерство категорично отрекоха публично оповестените данни и заявиха, че се манипулира общественото мнение.

При вземането на последните проби от плажа край Царево д-р Павел Харизанов от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас съобщи, че данните на „Активни потребители“ са некоректни, тъй като веднага след разпространения от тях сигнал, представители на РЗИ са взели проби от морската вода, които показали точно обратното – нормална среда на морската вода за къпане.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *