След среща с Орбан Додик обяви унгарски инвестиции за 118 млн. евро

След среща с Орбан Додик обяви унгарски инвестиции за 118 млн. евро

© kormany.hu

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик, членът на президентството на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович и унгарският премиер Виктор Орбан в Будапеща.

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик каза днес на пресконференция в Баня Лука, че унгарското правителство ще инвестира в Република Сръбска общо 118 млн. евро, съобщи босненската телевизия БХРТ.Додик подчерта, че от тази сума около 70 млн. евро са планирани за някои от проектите, които правителството на Германия се е отказало да финансира, след като парламентът на Република Сръбска определи, че решенията на върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит няма да бъда спазвани, а решенията на Конституционния съд на Босна няма да се прилагат на територията на Република Сръбска.Президентът на Република Сръбска посочи, че е имал отлични срещи с унгарския премиер Виктор Орбан, с президента на Сърбия Александър Вучич, на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Той отбеляза и че Република Сръбска решава проблемите си, като ги „споделя с приятелите си“. Кристиан Шмит, върховен представител за Босна: Ако Додик опита да отцепи Република Сръбска, ще трябва да го спра“През тази година сме погасили задължения от 740 млн. конвертируеми марки (около 3.5 млн. евро), а сме изтеглили пари от пазара в размер на 350 млн.“, каза Додик.Членът на президентството на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович също участва в пресконференцията и изрази благодарността си към Унгария за политическото разбиране на позицията на Босна. Тя допълни, че сътрудничеството между Република Сръбска и Унгария продължава.Съгласно Дейтънското мирно споразумение Босна е съставена от две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. Президентският пост се заема ротационно от сръбския, хърватския и бошнячкия представител в тричленното Председателство на Босна. В Босна Орбан критикува „чужденците“ във властта и поиска повече пари от ЕС за Балканите

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *