След теча на данни от полицията: Белфаст предупреди, че очаква „страх и безпокойство“

След теча на данни от полицията: Белфаст предупреди, че очаква "страх и безпокойство"

След теча на данни от полицията: Белфаст предупреди, че очаква „страх и безпокойство“

Началникът на полицията в Северна Ирландия призна, че информацията за полицейски служители, изтекла по погрешка миналата седмица, е попаднала в ръцете на републиканци-дисиденти, предаде Франс прес.

„Сега сме убедени, че всички лични данни са в ръцете на републиканци-дисиденти“, каза шефът на полицията Саймън Бърн на пресконференция в Белфаст.

„Следователно може да се предположи, че те ще използват този списък, за да създадат страх и безпокойство, както и за сплашване или атаки срещу полицаи“, добави той.

Северноирландската полиция каза миналата седмица, че документ, включващ имената и ранговете на около 10 000 полицаи, е бил публикуван онлайн по погрешка и е бил видим три часа.

Полицията в Северна Ирландия е обект на спорадични атаки от републиканци-дисиденти и редовно е ставала мишена нападения по време на 30-годишния конфликт в британската провинция, който отне живота на повече от 3000 души преди подписването на Споразумението от Разпети петък през 1998 г., припомня БТА.

През март нивото на терористичната заплаха в провинцията беше повишено до „сериозно“ след опита за убийство на високопоставения полицай Джон Колдуел, отговорността за който пое дисидентската републиканска група Нова ИРА.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *