Служебното правителство е никой

Служебното правителство е никой

Желая на политиците да се стегнат и да си изкарват мандатите до край и да правят нещо за тази страна, за да не дава Господ отново да имаме служебно правителство под егидата на Росен Плевнелиев.
Не е работа на служебното правителство да прави каквато и да било актуализация на бюджета. Не защото няма парламент, а защото то не представлява никого. Ние не сме го избрали, нито сме му гласували доверие. То е просто една времянка – излишна правна норма в Конституцията. При следващата промяна на основния закон тази правна форма трябва да изчезне. Не можем да твърдим, че хора, които са дошли преди два месеца, ще се ориентират бързо и ще направят чудеса.
Актуализацията на бюджета е пресилена. Ако служебното правителство не е изхарчило парите във фискалния резерв, управляващите няма за какво да се притесняват. Предишното правителство на премиера Пламен Орешарски, независимо от това дали го харесваме или не, остави един стабилен фискален резерв. То проведе една успешна сесия на предлагане на еврооблигации с доста добра ниска лихва и е подсигурило средствата за погасяването на плащанията по заема на Милен Велчев /15 януари 2015/. Освен това при този фискален резерв в него има средства да се погаси и наближаващия падеж от 400 млн. лева на облигациите, които са имитирани от Симеон Дянков; имаме 300 млн. лева за погасяване в края на октомври на една от сесиите на Дянков; също така би трябвало да има пари /1,280 млрд. лева/ и за погасяването на емитираните 5-месечни краткосрочни книжа в помощ на ПИБ. От гледна точка на нашите задължения навънка във фискалния резерв има пари. Там също така трябва да стои непокътнат Сребърният фонд и парите за АЕЦ „Козлодуй“.
Не знам как служебното правителство успя да направи толкова бързо сметките, но според него ще имаме занижение от 0,3% в икономическия растеж. Едно служебно правителство може да си позволи да направи някакъв анализ и да каже, че според него ситуацията е такава и такава, но само до тук. По принцип актуализация на бюджета може да има, но тя няма да бъде свързана с така очертаните „катастрофи“, а защото на власт ще дойде едно ново правителство с една нова платформа, различна от тази, която имаше предходното. То ще има други приоритети и ще има пълното право да направи актуализация на бюджета в някои области. Не мога да си представя, че ГЕРБ, които се сочат за евентуалните победители от предсрочните избори, нямат капацитета да си направят актуализация на бюджета и ще чакат на едни времянки, които вчера са дошли и не са се доказали /с малки изключения естествено/ да свършат тази работа.
Служебното правителство можеше да спести поне половин милион лева, ако не си беше назначило по 10 и 20 съветници. Направих сметката, че съветниците на министър-председателя Георги Близнашки, който има 2 или 3 юридически съветници, въпреки че самият той е професор по право, и по 10 съветника на министър струват на хазната точно 435 000 лева за три месеца. Тези съветници взимат заплати между 2000-2500 лева. Но да не издребняваме.
Още когато се правеше Бюджет 2014 аз и моите колеги макроикономисти казахме, че два риска не са добре отчетени в него. Това са дефлационният синдром и понижението на цените на горивата. Те се случиха. Въз основа на данните, с които разполагам, включително и на тези от Евростат, смятам, че дефлацията ще бъде преодоляна още през септември. Причините – имаме повишение на цените на топлата вода и парното, предстои много сериозно повишение и на най-употребяваните лекарства с около 30-33% по искане на фармацевтичните фирми; сериозно увеличение през септември има и на цените на зеленчуците и на цитрусовите плодове. Т.е. за този месец не очаквам да имаме дефлация или тя ще бъде от порядъка на 0,1% – 0,2%. В края на годината може да очакваме на годишна база или зануляване или дефлация под 1%, от порядъка на 0,5-0,6%. Това са най-общи груби сметки. По тази причина предвидената дефлация от 1,1% е силно преувеличена.
За съжаление липсва анализ на два проблема, които са свързани с корупцията и контрабандата. Тези проблеми са и причината да имаме малки приходи от акцизи. Нали назначиха г-н Ваньо Танов и аз се надявах той да положи усилия в тази посока, но явно контрабандните канали не са запушени. Друг сериозен проблем е криминалната злоупотреба с тегленето на ДДС. Това са неща, които са в ръцете и на това правителство, и на всички предходни, но никой нищо не прави, защото там са партийните каси. Няма какво да се заблуждаваме. Ето защо приходите от ДДС са наистина занижени. Тяхното достигане ще бъде много напрегнато и може би няма да се изпълни. Но не са катастрофални размерите от приходите на данъци.
Не мога да разбера, защо някой трябва да тегли такъв огромен заем от няколко милиарда лева – 4,5 млрд. лева. Не виждам за какво трябва да се изтеглят тези пари, освен може би за разкош. Но нали това служебно правителство е надпартийно? Смятам, че то със своите действия вреди на ГЕРБ. Вреди им, защото всички си мислят, че то иска да им направи услуга, а всъщност то прави мечешка услуга на партията на Борисов. Питам се защо е необходимо това скоростно емитиране на книжа Със сигурност рисковите инвеститори ще се възползват да поискат по-висока лихва. Но вдигането на лихвата е най-малката беда. По-голямата беда е, че ние съобщаваме на инвеститорите, че България е толкова зле, че е по-добре да не идват.
Погледнете какво е състоянието на притока на преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/. То е направо катастрофално. Говорим за няколко десетки милиона, което е направо ужасно. Нали имаме най-ниските данъци, най-ниска цена на труда, но никой не идва. Това е защото инвеститорите искат добра бизнес среда и спокойствие.
В тази обстановка на политическа несигурност и бизнесът се държи малко дистанцирано и може да кажем, че нашите политици са вредни за икономиката. Да не забравяме, че на България й понижиха кредитния рейтинг заради политическата обстановка, а не защото хората не работят или не искат да работят.
Бюджетът не е сбъркан изначално. В него бяха пренебрегнати приходите, за което г-н Пламен Орешарски беше предвидил и буфери. Той естествено не беше предвидил потопа, който ни заля и затова може би имаме нужда от 300-400 млн. лева, но тук могат да бъдат емитирани вътрешни книжа, които банките ще вземат, вместо да правим такива задължения и да заробваме държавата за години напред.Не е работа на служебното правителство да пише стратегии, да пише бюджети и да поема ангажименти за страната за години напред, след като те са никой. Просто никой. Никой не ги е избрал, те не могат да правят тези неща. България не е президентска, а парламентарна република. Как така ще ни заробват с ангажименти, каквито и да са те – финансово или други, включително геополитически при условие, че никой не е гласувал доверие на служебния кабинет.
Картината на финансова разруха, която ни се рисува, не отговаря на истината. Не сме добре, но няма нищо фатално. Естествено е в обстановка на избори да имаме спад, но въпреки това и въпреки политиците българската икономика върви нагоре.Мика Зайкова, икономист
Агенция БГНЕС
Колаж: Иво Ангелов. СВОБОДЕН ЧОВЕК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *