Служебното правителство отписа над половин милиард от еврофондовете и предизвика хаос в комуникацията с ЕК

Служебното правителство отписа над половин милиард от еврофондовете и предизвика хаос в комуникацията с ЕК

Скандалите с политическата чистка, извършвана от служебното правителство, кризата с КТБ и стартиралата предизборна кампания оставиха почти незабележимо случващото се в сферата на еврофондовете.
Ситуацията с европейската солидарност, която по думите на ресорния служебен вицепремиер Илияна Цанова представлява 72% от инвестициите у нас, е далеч от добрите намерения, с които президентът Росен Плевнелиев подходи при представянето на състава на кабинета „Близнашки“.
На днешното заседание служебното правителство ще одобри отпускането на 750 млн.лв. от валутния резерв за разплащане по проекти на спряната Оперативна програма „Околна среда“. Брюксел замрази плащанията по програмата в края на 2013 г., заради нарушения при обществените поръчки в периода 2010-2013 г. Към момента България има да получава около 1,2 млрд.лв. от бюджета на Европейския съюз по проектите, които касаят подмяна на остарялата ВиК-мрежа в десетки градове в цялата страна. С днешното си решение служебното правителство реално признава, че при обществените поръчки, сключени в мандата на ГЕРБ 2010-2013 г., са допуснати груби нарушения. В същото време кабинетът „Близнашки“ отписва 450 млн.лв., които Европейската комисия няма да възстанови на България. Това вече бе обявено преди седмица от икономическия вицепремиер Екатерина Захариева, която след среща с европейския комисар по регионална политика Йоханес Хан заяви, че Комисията ще наложи „плоска“ финансова корекция в размер на 9,5% от бюджета на ОПОС, т.е. разходи за около 200 млн.евро няма да бъдат признати от одиторите на Брюксел и ще останат за сметка на българския данъкоплатец. По изрично настояване на президента Росен Плевнелиев санкцията ще бъде поета от централния бюджет, независимо от факта, че основната причина за нарушенията на обществените поръчки са търгове проведени от кметове на ГЕРБ. Още днес се очаква наложената от ЕК финансова корекция да бъде посочена като пореден мотив за нуждата от спешна актуализация на държавния бюджет от избраното на 5 октомври 2014 г. 43-то Народно събрание.
Освен пари по „Околна среда“ България предстои да загуби сериозни средства и по Оперативна програма „Регионално развитие“. През април ЕК замрази плащанията по две от осите на програмата – за развитие на туризма и градска инфраструктура. Мотивите отново бяха свързани с нарушения при обществени поръчки, сред които и тази за модернизиране на градския транспорт в Бургас. Очакванията са ЕК да санкционира България с финансова корекция от 10% по ОПРР, което ще добави още поне 100 млн.лв., които ще трябва да бъдат поети за сметка на държавния бюджет.
Съществена подробност е, че „отписването“ от служебното правителство на над половин милиард лева от еврофондовете става в момент, в който ресорният вицепремиер не е в България и няма да присъства на заседанието на правителството, което ще вземе въпросното решение.
В желанието си на всяка цена да „пуснат“ спрените от ЕК еврофондове по екология и регионално развитие, с което да реализират един от приоритетите на служебното правителство, заложени от президента Плевнелиев, престараването на двама от четиримата вицепремиери на кабинета „Близнашки“ обаче доведе до хаос в отношенията по оста София – Брюксел.
След броени часове вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова и министърът на околната среда и водите Светлана Жекова ще бъдат приети от европейския комисар по регионална политика Йоханес Хан. Австрийският представител в ЕК, който се очаква да бъде определен днес за ресорен за контактите със „съседните“ на ЕС държави, ще бъде посетен, в рамките само на шест дни от втора двойка български министри. Миналия четвъртък Хан вече прие икономическия вицепремиер Екатерина Захариева и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. От анонса за днешното посещение на Цанова и Жекова става ясно, че двете смятат да „акцентират върху политическата мотивация и експертните усилия, положени за отблокиране на плащанията по ОП „Околна среда“, както и на изпълнените изисквания, които да доведат до максимално бързо възстановяване на плащанията от страна на ЕК“. От съобщението обаче не става ясно каква би могла да е „политическата мотивация“ на служебните министри, назначени от президента, които би следвало да не прокарват идеите на участниците във вече стартиралата предизборна кампания. Посещението на вицепремиера Илияна Цанова и екологичния министър Светлана Жекова в Брюксел в голяма степен е лишено от смисъл основно заради осъществената преди седмица среща на икономическия вицепремиер Захариева с комисаря Йоханес Хан. „Участниците в срещата постигнаха съгласие, че е възможно да се приложи предложената от ЕК плоска финансова корекция в размер на 9,5%“, посочват в информация за медиите от кабинета на Захариева. Тази договореност оставя Цанова и ресорният за ОП „Околна среда“ министър с вързани ръце при днешните преговори с европейската комисия. Нещо повече, Захариева директно обяви, че плащанията по ОПОС и ОПРР едва ли ще бъдат възстановени до предсрочните парламентарни избори.
Преждевременното посещение на вицепремиера Екатерина Захариева в Брюксел, публичното обявяване на поети пред Комисията ангажименти за налагане на финансови корекции и днешното последващо посещение на ресорния вицепремиер Илияна Цанова, говорят единствено за поредица от некоординирани действия от страна на министрите на служебния премиер Георги Близнашки по отношение на европейските фондове. Впечатление прави, че вече повече от един месец Захариева и Цанова не са се появили нито веднъж заедно на публично събитие. В същото време Екатерина Захариева, която докато е вицепремиер ползва отпуск в качеството й на началник на кабинета на президента, не пропуска възможност да коментира и да налага политики в ресора на колегата си Илияна Цанова, която пък напусна работата си в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, за да поеме за втори път служебното управление на системите на европейските фондове у нас. Липсата на синхрон в действията на Захариева и Цанова освен, че води до пълна капитулация на българската страна в преговорите с Европейската комисия, е явна демонстрация за хаос в системите за управление на системата на еврофондовете у нас.
Всичко това се случва на фона на ключовото за страната ни договаряне на оперативните програми за програмния период 2014-2020 година, което трябва да бъде финализирано по регламент до края на октомври месец. Независимо от очакванията на бизнеса вицепремиерът Цанова заяви, че до края на 2014 г., едва ли ще има възможност да се стартира изпълнението на проекти по новите оперативни програми, които предвиждат България да получи от ЕС общо близо 16 млрд.евро до 2020 година.
Грешките, които служебните министри допускат по отношение на еврофондовете, изненадващо не срещат никаква реакция от страна на доскорошните управляващи. Ресорният вицепремиер в правителството „Орешарски“ Зинаида Златанова не е коментирала нищо по темата, с изключение на изразеното удовлетворение от подписването от ЕК на Споразумението за партньорство, което стана на 6 август, ден след встъпването в длъжност на служебния кабинет. Пълно мълчание са запазили и представителите на БСП – бившата председателка на Комисията по еврофондовете в Народното събрание Деница Златева, както и Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие в кабинета „Орешарски“, а сега кандидат за депутат от гражданската квота на БСП. Пълно мълчание по темата има и ДПС, въпреки, че в листите на партията е Станислав Анастасов, който за кратко бе министър на околната среда, както и неговата предшественичка Искра Михайлова, която след избирането й за евродепутат оглави и Комисията по регионална политика на Европейския парламент.Aгенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *