Случващото се в Апелативния съд – действия с далечен прицел

Случващото се в Апелативния съд – действия с далечен прицел

Цветан Цветанов си осигури да излезе невинен от съда
Бившият председател на Апелативния съд, Веселин Пенгезов подаде документите си за конкурса за нов председател на АС, след като му бяха повдигнати обвинения за изразходвани европейски средства. След като обвиненията бяха факт, ВСС го привика заради искане на Съюзът на съдиите в България Пенгезов да бъде проверен заради изнесена от него на пресконференция информация, че му е бил оказван натиск и въздействие от определени хора.
На същата пресконференция Веселин Пенгезов изрази позиция, че нелегитимни интереси предопределят резултатите от предстоящия конкурс за председател на съда, тъй като предварително са известни определени фаворити, а същевременно чрез действия на прокуратурата по досъдебно производство се цели отстраняването му от участие в конкурса.
На заседанието на ВСС бе взето решение Пенгезов да бъде отстранен временно до приключване на наказателното производство.Другата новина от съдебните зали бе, че Софийски градски съд ще произнесе присъдата по делото срещу Цветан Цветанов на 26 май от 09:00 часа, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Цветан Цветанов е обвиняем по дело за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на друг.
Прокуратурата поиска 5 години затвор и конфискация на половината имущество на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, както и да не заема 5 г. държавна длъжност.
Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър, подсъдим по три наказателни делаБившият вътрешен министър Цветан Цветанов се извини на съда за твърденията си през годините, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Това вяло извинение всъщност бе заради постоянните нападки срещу българския съд и съдии, с които Цветанов заливаше подопечните му медии.
Човек трябва да има поне достойнство да отстоява позицията си, но при Цветанов това понятие е непознато – или казано по друг начин – допря му яйцето до з…..а и промълви, че се извинява за някакви твърдения, само защото е попаднал пред съда!
По повод исканата от прокуратурата присъда за 5 години лишаване от свобода и 5 годни без право да заема държавна длъжност, към Цветанов беше зададен въпрос, дали сега надеждата му е в съда, на който той отговори: „За първи път присъствам на пледоарите на двете страни. И от това, което чух от страна на прокуратурата, мога само да се извиня на българския съд за всички тези мои изводи, които съм си вадил от това, което се случва в съдебните зали. Ако наистина защитата на държавното обвинение е била такава каквато днес видяхме от българската прокуратура, трябва да ви кажа, че действително съм прекрачвал границата, и съм се произнасял неподготвено за оценка на българския съд. Днес, за първи път, присъствам на пледоарии, и, за съжаление, аз съм от едната страна на барикадата”, каза Цветанов, като добави, че ще приеме присъдата на съда, каквато и да е тя.
Кой да обясни на Цветанов, че не си е вадил изводи, а според книжовния български език „си е правил изводи”, но да оставим настрана сега грамотността и бедния речник на бившия вътрешен министър…Цветанов и Темида
Друг въпрос е, че Цветанов нападаше открито, където седне и стане съдилища и съдии. Така че, да се назоват непрекъснатите нападки с „изводи, които съм си вадил” е меко казано странно.„Надявам се да взимат решението си по съвест, съгласно българското законодателство и тайно се надявам, че няма да има никакъв натиск”, каза Цветанов.
А на какво се надяваше тайно Цветанов когато обвини лекари от Горна Оряховица в убийство на дете, което се оказа обикновен аборт?Никакъв натиск? От себе си ли съди Цветанов как може да се манипулира даден съдебен състав?
На заведеното дело за клевета по време на мандата на ГЕРБ от съдия Тодорова срещу министър Цветанов, съдът повярва на Цветанов, че не бил разбран за връзката на Тодорова с мафията и го оправда?! Т. е. думите на Цветанов не можело да се схващат като твърдение, макар че точно така бяха отразявани в публичното пространство месеци наред и ние ги слушахме пряко и на живо.
В интервю от 23 януари Цветанов бе цитиран в заглавието на „24 часа“ – „Най-големият ни критик бави дело срещу мафията“ и в подзаглавие – „Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност“.
Факт е, повече от три години живяхме в държавата на Цветан Цветанов – как беше, нека всеки да си припомни.Политическа пропаганда ли е прилагането на закона?
Според Цветанов, поисканата присъда е част от пропагандата, която прави прокуратурата спрямо него и някакви доблестни служители, които са работели за държавата.
По думите на адвоката на Цветанов – Менко Менков /един от първите завършили право в Школата в Симеоново и от МВР преназначен за следовател – бел. Л. М./, става ясно, че такава присъда, по такъв тип обвинение, не е максималната.„Това, което беше установено, и смятам вие също сте направили изводите си от пледоарите както на прокуратурата, така и на моята защита, е че прокуратурата внася обвинителен акт, некореспондиращ с правната нормативна уредба“ – каза Цветанов пред журналисти.„Всички ние ставаме свидетели как прокуратурата не познава Конституцията в България. Прокуратурата минава в пълно незачитане на българското законодателство и виждате, че се осъществяват репресии и проверки към президента, както и към мен. Това е нещо, което наблюдавам в последните 12 месеца”, каза Цветан Цветанов.
Ако някой не познава Конституцията, то това в случая не е Прокуратурата, а самият Цветанов, факт, който той ни доказа в управленския мандат на ГЕРБ. Добре ще е бившият вътрешен министър да се прибере в къщи и отвори Конституцията и прочете каква е разликата между член на правителството и държавен глава по отношение на правосъдието.Обвинението
Цветанов излиза от поредния разпит в следствиетоЦветанов бе обвинен, за това че през периода от 23 декември 2011 г. до месец май 2012 г., в гр. София, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – министър на вътрешните работи на РБългария, е присвоил чужди пари в размер на около 50 000 лв., представляващи бюджетни средства на МВР, поверени му да ги управлява. Присвоените средства са в големи размери и за улесняване на деянието е извършено и друго престъпление – по чл. 282 ал. 2 предл. 2-ро вр. с ал. 1 НК.
Парите са присвоени в полза на Орлин Тодоров, бившия началник на ТЗ „БОП“ – Велико Търново. В нарушение на закона, като министър на вътрешните работи, Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч. По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР.
В обвинителния акт се твърди също, че на служителите на МВР, работили по дисциплинарното производство срещу Тодоров, е оказван системен натиск, за да не излизат с мнение, че антимафиотът трябва да бъде уволнен.
Наблюдаващият прокурор по делото Калоян Ангелов цитира бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който е настоявал, че „Орлин Тодоров не е за уволнение“.Трябва ли да се извинява Цветанов на българските съдии?27 юни 2011 година. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов атакува Съюза на съдиите в България, който поиска оставката на целия ВСС след скандалния избор на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд. В понеделника, преди планираното изслушване на Янева в Комисията за конфликт на интереси в съдебния съвет, Цветанов обяви, че процедурата по избора на семейната му приятелка била „безупречна“, въпреки че това не му е работа. Впоследствие се разбра, че изслушването пропада, защото шефката на СГС изпратила писмо до ВСС, че е постъпила за лечение и няма да се яви?!Всички помним как вътрешният министър Цветан Цветанов се забърка в скандал с магистрати, след като нападна директно председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова за създаване на „благоприятна среда за организираната престъпност“.
„С поведението си Тодорова и хора като нея биха могли да създадат благоприятна среда в полза на организираната престъпност. В този смисъл можем да предполагаме схемите за функционирането на така наречения Октопод в съдебната система. Подобни неща деморализират съда и хвърлят тъмно петно върху него“, обясняваше Цветан Цветанов.
От Цветанов се внушаваше непрекъснато, че съдиите не бива да възразяват, когато министърът на вътрешните работи се произнася по висящи дела или изразява становище, че едни съдебни актове му харесват, а други – не.
Съюза на съдиите, в който членуват над 1000 магистрати от цяла България, Цветанов ги противопоставяше на „честните съдии“, които търсели контакт всеки ден с него и споделяли неговите виждания.
„Този Съюз на съдиите, той е като политически орган вече. Той е функция на Синята коалиция“, заяви Цветанов.От кои магистрати дойде напрежението, колко са тези съдии?, запита министърът. В любимия си стил на отправяне на обвинения на едро, той посочи: „Вижте кой стои зад исканията на съдиите – Иван Костов. Нели Куцкова не беше ли зам.-министър в политически кабинет на сините, тя беше също политическа кандидатура за вицепрезидент на загубилия президентските избори Петър Стоянов. Съюзът на съдиите трябва има повече синдикални претенции, да се занимава с това каква е материалната база в съдилищата, какви са делата, които се забавят и т.н.“, заявяваше Цветанов.
По време на мандата на Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи се случи безпрецедентен протест на съдии, които отложиха делата си в знак на протест срещу ВСС заради гонената от Цветанов съдийка Мирослава Тодорова.
Забавени дела имаше съдия Тодорова, но не по-малък брой забавени
Дела имаше и семейната приятелка на Цветанов – Владимира Янева-Манолева. Едната бе отстранена от ВСС, а другата бе в официалната делегация при папата, редом с Бойко Борисов, Иван Костов и съпруга си Илия Манолев, когото Цветанов уреди с поста на зам.-генерален директор на Ръководство на въздушното движение”. От граничен полицай, но играч на футболното игрище с Борисов – Манолев стана зам.-генерален директор, какъвто впрочем е и досега. Станишев продължава политиката на правителството на ГЕРБ и не пипна Илия Манолев – нападките между двете политически сили ГЕРБ и БСП са по-скоро слаба пиеса.
Но в политиката е така – днес говориш против политическия си опонент, както правеше Меглена Кунева, като твърдеше, че „Уволнението на съдия Тодорова е политическа поръчка на Борисов и Цветанов”.
Днес Реформаторския блок на Кунева, който прие остатъците от различни палитически партии седи на една маса с Борисов и преговаря…Преди изборите за председател на Апелативния съд – стратегия с далечен прицел
Единственият съд по време на управлението на ГЕРБ, който в повечето случаи не е бил съгласен с присъди от по-нисшестоящи съдилища досега бе Апелативния съд. Повдигнатите обвинения към председателя на Апелативния съд, Веселин Пенгезов са възможно добре измислено действие преди избора на нов председател на Апелативния съд, за да не се случват повече отмяни на присъди, постановени от по-нисшестоящи съдилища.
Според обвинението, Веселин Пенгезов е изразходвал неправомерно европейски средства за информационна система на военните съдилища. Обвинение бе повдигнато и на председателя на Военноапелативния съд – Петър Петков. Двамата са без мярка за неотклонение.
След като се разбра, че ще му бъде повдигнато обвинение, Пенгезов обяви пред медиите, че Делян Пеевски и хора от ДПС, чрез адвокати, са му оказвали натиск за изхода на две дела. Едното – срещу бившия народен представител от ДПС Митхат Табаков, а другото e срещу нападателя на Ахмед Доган – Октай Енимехмедов.
На пресконференция Веселин Пенгезов изрази позиция, че нелегитимни интереси предопределят резултатите от предстоящия конкурс за председател на съда, тъй като предварително са известни определени фаворити, а същевременно чрез действия на прокуратурата по досъдебно производство се цели отстраняването му от участие в конкурса.На сцената излиза ВСС
По вече добре отиграния сценарий със зам.-главния прокурор Камен Ситнилски, на председателя на Апелативния съд Веселин Пенгезов беше повдигнато обвинение, след което той бе привикан във Висшия съдебен съвет за отстраняване.
Висшият съдебен съвет отстрани временно председателя на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов до приключване на наказателното производство срещу тях.
Мнозинството от членовете на Етичната комисия отказа да се занимава със сигнала за оказан натиск и въздействие, защото Пенгезов вече бил обвиняем.
Тук му е мястото да посоча, че искането до ВСС за отстраняване е на главния прокурор Цацаров във връзка с повдигнатите на 28 април обвинения от Военна прокуратура за длъжностно присвояване на Веселин Пенгезов.
Сериал или повторение на вече отиграна пиеса бе заседанието на ВСС и факта, че той изпълни личното настояване на Главния прокурор Сотир Цацаров?
Дирижираното отстраняване е практика на този състав на ВСС. Случаят със зам.-главния прокурор Камен Ситнилски май бе началото… Но как започна всичко.
В интервю за в. Труд” от 2 декември 2013 година пред Анна Заркова, прокурор Ася Петрова заяви:В хода на разследването, още преди задържането на Петър Стоянов по това дело, бях уведомена, че лицето е предупредено за предстоящия му арест, както и че е предприело постъпки за настаняване в болница „Токуда“. Това наложи след съгласуване с главния прокурор г-н Велчев да се пристъпи по-рано от планираното към действията по задържането на Стоянов. Петър Стоянов бе задържан в болницата с 12 000 евро, намерени в личния му багаж. Напрежение възникна и по-късно във връзка с реализирания арест на Георги Вълев по същото това дело. В деня на задържането на Вълев, три часа след фактическото му задържане, ми се обади по телефона Камен Ситнилски – заместник на главния прокурор към този момент, който на висок и укорителен тон и по недопустим за мен начин ме попита кой ми е „разрешил?!“ да разпореждам действия по задържането на Георги Вълев и защо не съм го уведомила за това?! Каза ми също така, че не е съгласен с моята позиция като наблюдаващ прокурор по делото за предстоящото привличане на Вълев като обвиняем.Какви са били неговите подбуди за тази реакция аз не зная. Всъщност действията по задържането на Георги Вълев бяха извършени със знанието на главния прокурор г-н Велчев, който беше запознат с фактологията и доказателствата по делото.
Точно тук се случва нещо странно – Главният прокурор Борис Велчев изслушва версията на Ася Петрова за разговора й със Ситнилски и й казва да продължава да работи спокойно по случая.
Странното е, че Борис Велчев, днес конституционен съдия не криеше, че Камен Ситнилски се ползва с неговото доверие?!
Шуменската прокурорка Ася петрова в САЩ с Цветан Цветанов. Това означава, че тя винаги казва истинатаТ. е. някой лъже и си измисля и имаме думата на толерираната Ася Петрова срещу думата на бившия зам.-главен прокурор Камен Ситнилски.
Второто странно нещо е, че разговорът на Камен Ситнилски с прокурор Ася Петрова се е състоял през 2010 година, а тя дава това интервю три години по-късно?! И на четвъртата година ВСС образува дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски за този случай от 2014 година?!
Т. е. три години са нужни на прокурор Ася Петрова, за да се разстрои и да си спомни и признае, че се е засегнала и едва ли не разплакала?!
В края на това закъсняло с три години интервю има бележка на автора:
*Потърсен за коментар на казаното от Ася Петрова, Камен Ситнилски вчера заяви: “Пълна лъжа! По това дело аз не съм се интересувал. Единственото, което съм направил, беше, че по молба на Петрова, тъй като имаше нужда от прецизна помощ във връзка с формулирането на обвинението, командировах в Шумен Евгени Диков и Боби Сарафов, които отидоха и помогнаха на място”.
В резултат на закъснялото разстройване с три години на Ася Петрова, Камен Ситнилски отхвърли обвиненията, че е оказвал натиск по делото „Килърите“, но бе отстранен от Висшия съдебен съвет при съмнителна процедура.
Другото странно нищо е, че все още не е намерен убиецът на убития шофьор на Ася Петрова – но, за това не се говори.
От интервю на Камен Ситнилски пред Би Ти Ви се разбра, че неговото телефонно обаждане на Петрова няма нищо общо с делото „Килърите“, а е свързано с разследването на смъртта на нейния шофьор.
„Ася Петрова не е единственият прокурор, на когото съм повишавал тон. Защото в нашата работа няма място за глезотии и за нарушаване на някои принципи. След като шофьорът на Ася Петрова беше намерен мъртъв, беше образувано досъдебно производство, дадохме указания. В прокуратурата се спазва принципът по-долустоящият прокурор да докладва на по-горестоящия“, заяви пред Би Ти Ви Камен Ситнилски.
По думите му дълго време след указанията не е имало информация какво се случва с разследването. Затова той се обадил на Ася Петрова и я попитал какво става, а тя му отговорила: „Аз съм докладвала на министъра, имайки в предвид Цветан Цветанов“, спомни си Ситнилски.
Той й повишил тон и обяснил, че по принцип МВР трябва да докладва на прокуратурата, а не обратното.
Заради разстроената преди три години прокурорка ВСС образува две дисциплинарни производства, синът му бе уволнен от работа в РВД.
Какво е това – саморазправа, болшевизъм, или оправяне на имиджа на една бивша Шуменска прокурорка, която се разстройвала, ако началникът й я скастри заради грешки в работата?
Заради лабилната вероятно нервна система на тази прокурорка и разказът й, че се разстроила макар и с тригодишно закъснение се уволнява дисциплинарно магистрат без каквито и да било мотиви, член на семейството му също е изгонен от работа…
И всичко това, цялата тази саморазправа е заради факта, че въпросната прокурорка била протеже на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов?!
Какво още да очакваме, камионетките и откриване на лагери за въдворяване може би?
А вие, уважаеми читатели вярвайте, че Цветан Цветанов ще бъде осъден и ще влезе в затвора… ако си нямате друго занимание.Автор: Люба Маноловаlubamanolova.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *