Собственикът на най-голямата компания в България съобщи за кражба за стотици милиони евро

Собственикът на най-голямата компания в България съобщи за кражба за стотици милиони евро

© instagram.com/aurubis_ag

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Германската група Aurubis (Аурубис), собственик на най-голямата компания в България, съобщи, че „престъпна дейност“ може да доведе до загуба на стотици милиони евро. Според съобщението става дума за разминавания между складовите наличности на метали, свързани с бизнеса за рециклиране в Хамбург.“Файненшъл таймс“ определя това като поредния скандал в индустрията с метали.От Aurubis твърдят, че имат капацитет да поемат загубите и това няма да засегне капиталовите им разходи и плановете им за растеж.

Засега няма потвърждение случаят, засягащ най-големия производител на мед в Европа, да е свързан с подобно разследване през последните седмици, но според „Файненшъл таймс“ изглежда бандата е различна. Вече са привлечени федералната служба за наказателни разследвания и външни експерти.Предишният шумен скандал избухна, когато голямата фирма за търговия със суровини Trafigura обвини брокер, че е извършил измама с никел за 590 милиона долара, след като се установи, че чували с този метал в складовете на Лондонската борса за метали всъщност са пълни с камъни.Сега Aurubis допълва информацията си с предупреждение, че вероятно няма да успее да постигне финансовите цели за 2023г. (450-500 млн. евро печалба преди облагането), които си е поставила. Финансовата година на компанията приключва в края на септември. В момента не могат да се оценят точно финансовите щети, „но не можем да изключим, че те може да се окажат в долната част на стотици милиони евро“, се казва в съобщението. Последното означава, че загубите са поне за над 100 млн. евро.През юни компанията съобщи, че е станала мишена на „престъпни действия в миналото“, след което прокуратурата в Хамбург и полицията започнаха разследвания срещу настоящи и бивши служители и партньори на Aurubis. Тогава уточнението бе за „предполагаема кражба, насочена срещу материали за лагери за ценни метали, идващи от производствения ни процес“.

„Аурубис България “ изпревари преди три години безконечния водач по оборот “ Лукойл Нефтохим Бургас “ в класацията К100 на седмичника „Капитал“ за най-големите компании в страната и в най-новото ѝ издание остана на първо място. Германската група за произвеждане на метали Aurubis купи под предходното си име Norddeutsche Affinerie някогашния медодобивен комбинат (МДК) в Пирдоп през 2008 година Самото дружество беше приватизирано в края на 90-те години на предишния век от белгийската Union Miniere.

В средата на юни с участието на специални части на полицията бяха претърсени офисите в Хамбург и домовете на няколко служители на Aurubis. Същото се случи на над 30 места и в провинциите Долна Саксония, Шлезвиг-Холщайн и Мекленбург-Предна Померания. Задържани бяха шестима души, 10 автомобила, луксозни часовници, над 200 хил. евро в брой, оръжие и части от крадени стоки.Тогава се смяташе, че участниците в схемата са успели за няколко години да откраднат метали на стойност до 20 млн. евро.

Всичко, което трябва да знаете за:
Изборът на редактора (5196)

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *