Спасиха 49-годишен мъж с разкъсана аорта в Националната кардиологична болница

Спасиха 49-годишен мъж с разкъсана аорта в Националната кардиологична болница

49-годишен мъж с разкъсване на аортата бе спасен със спешна операция в Националната кардиологична болница (НКБ) в София. Той постъпил в спешното отделение на болницата поради болки в областта на гърдите, продължаващи към гърба.

След проведено образно изследване му е поставена животозастрашаваща диагноза – дисекация на аортата първи тип по Дебейки. Той моментално е предложен за спешна операция. Специалистите установяват, че аортата му е разслоена от началния ѝ сегмент, произлизащ от сърцето, до най-периферните ѝ разклонения на десния крак с две дисекационни разкъсвания в областта над корена на аортата и аортната дъга. 

Операцията е направена от доц. д-р Димитър Кючуков, д-р Явор Валянов и д-р Димитър Костадинов от Клиниката по кардиохирургия, както и анестезиолог-реаниматора д-р Боряна Мартинова.

Няколко дни по-късно 49-годишният Румен вече е в отлично състояние и е изписан от болницата.

„На прегледа след операцията ми казаха, че заменената ми аорта работи отлично и ще се възстановя напълно. В тази клиника е пълно с млади, компетентни и всеотдайни специалисти. Те са като по филмите, от онези героичните, лекарските, толкова им се радвам“, разказва той.

Снимка:
Национална кардиологична болница

В НКБ само за последния месец са извършени три операции на дисекация на аортата. При това състояние се получава разслояване в един или няколко сегмента на най-големия кръвоносен съд в тялото вследствие на увеличено налягане и може да се стигне до разкъсване. Рискът от фатален кръвоизлив е много висок, ако дисекацията не бъде открита и лекувана навреме.

Основните причини за появата ѝ включват нелекувана артериална хипертония, заболявания на съединителната тъкан като синдром на Марфан, агресивна, усложнена атеросклероза и др. Насочващи симптоми са остра болка в гръдната област и/или към гърба, обилно потене, задух, тежест в гръдната област, коремна болка и др.

Пациенти с остра гръдна болка трябва незабавно да бъдат насочени към спешен център, специализирана кардиологична или кардиохирургична структура, без да чакат да премине, съветват специалистите. Навременната диагноза и специализираното лечение спасяват живот.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *