Спешна визита! В Турция очакват Владимир Путин в близките дни

Спешна визита! В Турция очакват Владимир Путин в близките дни - 1

Спешна визита! В Турция очакват Владимир Путин в близките дни

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не губи надежда да върне на Анкара статута на основен посредник между Русия и Украйна.

Турският вестник „Milliyet“ пише, че президентът на Руската федерация Владимир Путин ще пристигне в Турция още през ​​следващите дни.

Още новини от Украйна

По време на предстояща среща Ердоган ще преговаря с руския лидер за възобновяване на сделката за зърно, като се надява, че това може да бъде стъпка към разрешаването на руско-украинския конфликт.

Ако президентът на Руската федерация наистина посети Турция, това ще бъде първото му посещение в страна членка на НАТО след 24 февруари 2022 година.

Към момента само Турция не губи надежда, че Русия може да се върне на масата на преговорите за зърнената сделка.

Преди ден в турските медии бе публикувана информация, че посещението на Путин в Турция ще бъде или в края на август или началото на септември.

Руските власти не потвърдиха тази информация, но допуснаха възможност за преговори между двамата държавни ръководители, при това на територията на една от двете страни.

За Ердоган е толкова важно да обсъди зърнената сделка и свързаните с нея въпроси лично с Путин, че ако президентът на Руската федерация откаже да посети Турция, то турският държавен глава е готов сам да отиде в Русия.

Ако информацията се окаже вярна и диалогът между политиците наистина се проведе на турска територия, то за Владимир Путин това ще е първото посещение след 24 февруари 2022 г. в страна, членка на НАТО. Това ще е и първото му задгранично пътуване след издаването на заповедта за ареста му от Международния наказателен съд през март 2023 година.

Ердоган би спечелил от подобно посещение на Путин. След като на 17 юли Руската федерация реши да се оттегли от Истанбулските споразумения, специалният статут на Турция започна да избледнява, докато в същото време започна да се забелязва сериозно увеличаване на броя на желаещите да станат посредници между страните в конфликта.

Следователно едно посещение на Путин в Турция и диалог между двамата държавни ръководители би решил както практически, така и имиджови проблеми.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *