Спешно за парното в Габрово: Държавата дава 1,5 млн. лв.

Спешно за парното в Габрово: Държавата дава 1,5 млн. лв.

Държавата дава милион и половина, за да не остане Габрово на студено през зимата. Причината са проблеми с Топлофикация, заради които хората мръзнат години наред. Започват и проверки в дружеството.

Аварии, мръсен въздух и непрекъснати прекъсвания на топлоподаването. Така изглежда зимата в Габрово вече 7 години, обясни кметът на града.

„Зима, в която потребителите на топлофикация реално нямаха тази услуга, защото или имаше непрекъснати прекъсвания, или температурата беше много ниска. Съмнявам се, че парно ще има и тази година. Затова – държавата се намесва с извънредна мярка за битовите потребители. Те ще се топлят на ток, като разликата в цената я поема държавата“, каза кметът на Габрово Таня Христова.

„Става дума за 4 100 абоната – това може да са семейства или едно лице“, посочи министърът на енергетиката Румен Радев.

„4 109 абоната разликата, ако се топлят на електричество е 1,3 – 1,5 милиона лева отгоре за отоплителен сезон, те ще бъдат осигурени от държавата. Животът и здравето на хората струват повече от милион и половина“, каза финансовият министър Асен Василев.

„Още повече, че „Топлофикация-Габрово“ замърсява въздуха“, обяви пък министърът на екологията.

„Регионалната ни инспекция е налагала много санкции, докато тази година затвори въглищната част на централата“, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Освен частните абонати се мисли и за седем публични сгради, сред които детска градина и поликлиника. Там вероятно ще се мина на газ или термопомпи.

А в дружеството влиза и проверка на държавата и КЕВР, възможни са и санкции и преразглеждане на лиценза, обобщиха министрите. 

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *