Спорът ЕРП-НЕК се превърна в родителска среща на посланици в колонията България

Спорът ЕРП-НЕК се превърна в родителска среща на посланици в колонията България

Да сте чували посланици на държави-членки на Европейския съюз да се намесват публично и най-арогантно във вътрешен спор на друга-страна членка? Няма и да чуете.
На небосклона ярко се откроява едно повтарящо се напомняне от страна на Брюксел, че Република България е колония в рамките на ЕС и суверенитетът й вече го няма. Поводът за този извод дойде от възникналия спор в ДКЕВР по задълженията на ЕРП-етата към НЕК.
На заседание на Държавната комисия да енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ участваха посланиците на Испания Австрия, Чехия, а посолствата на Франция, Германия и Италия също бяха излъчили свои представители?!Началото
На 19 март ДКЕВР откри процедура за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. Трите ЕРП заявиха, че не дължат тези средства на НЕК.
Електропреносната мржа на България, изградена по тоталитарно време. Какъв бе спорът: ДКЕВР проведе открити заседания за производствата по отнемане на лицензиите за дейността на трите ЕРП-та – „ЧЕЗ Електро България“ АД, „Енерго – ПРО Продажби“ АД и „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД поради редица нарушения. Целта на тези заседания бе – ДКЕВР да отнеме лиценза на трите енергоразпределителни дружества поради редица откровени нарушения. ДКЕВР откри процедурата по лишаването на крайните снабдители от лицензия на 19 март, след като им беше дала три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми на обща стойност 318 млн. лв. Към момента тази сума е нараснала до 348 млн. лв. по данни на регулатора. Да не говорим, че печалбата на тези дружества се изнася от страната и ползата е никаква…
В новия 7-дневен срок, който бе даден от ДКЕВР на трите дружества след откриването на процедурата, ЕРП-тата отново не платиха! Преди това пък регулаторът им наложи максималната глоба от по 1 млрд. лв…
И така доставчиците на ток отказаха да платят на НЕК, от своя страна НЕК даде на прокурор доставчиците за неплатени дългове.
Еврокомисарят по енергетика Гюнтер ЙотингерЕврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер изпрати писмо до българския министър на икономиката и енергетиката, Драгомир Стойнев. В писмото, Йотингер изразява тревогата си от факта, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране – ДКЕВР – е започнала процедури за отнемането на лицензиите за „обществени снабдители на електрическа енергия“ на ЕВН България, ЧЕЗ Електро България и Енерго Про.
Позицията на еврокомисаря Йотингер е, че понеже по всичко изглеждало, че решението за отнемане на лиценза се основава на спора за взаимните задължения между засегнатите компании и ръководената от държавата Национална електрическа компания, то този спор следвало да се реши в търговския съд. Според говорителката на Йотингер, Сабине еврокомисарят бил препоръчал ДКЕВР да упражнява своите задължения в пълна независимост от правителството и от пазарните интереси. Еврокомисарят по енергетика е подчертал, че ДКЕВР не би трябвало да търси или приема инструкции от правителството или от публичния сектор?!В историята ни вече е имало такъв прецедент: в онзи период когато даже съветниците на Сталин са или по-дискретни, па макар и последствията да са били жестоки. Става дума за искана информация от Трайчо Костов от един такъв съветник, която Костов отказва. В резултат: макар и сталинист /верен на вожда на болшевиките именно Трайчо Костов е този, който е давал имена на български комунисти на Георги Димитров и тези хора са били репресирани и въдворени – бел. Л. М./
Трайчо Костов отказва информация на съветски специалисти за цените на тютюна, и не само това, но посъветвал служителя Шабански, от Плановата комисия и колегата му Кочемидов от Външната търговия, да се въздържат да дават информация на съветски специалисти, съгласно влезлия вече в сила ЗОДТ.
А Великото народно събрание вече било приело Закон за опазване на държавната тайна /ЗОДТ/ /обнародван в Д. в., бр. 227 на 28. 09. 1948 г. – бел. а./.
Та за смелостта си да се опъне на някакъв търговски съветски съветник, Костов увесва на бесилото и то на рождения ден на Джугашвили!
Както се казва сега времената са други и макар страните-членки на ЕС да не крият снизходителното си отношение към България, нещата вече се свеждат до намеса, диктат, унижение, но не и до жестока разправа.
Всъщност смърт имаше, по време на протестите за високите цени на електроенергията, публично се самозапалиха хора, чийто имена никой не запомни даже!Къде е заровено кучето?
Договорите с ЕРП-етата бяха подписани по време на мандата на правителството на Симеон Сакскобургготски. Те също следва да бъдат внесени в Прокуратурата, за да се провери дали са подписани в интерес на законодателството и гражданството.
Следващото камъче в обувката по спора „НЕК- задължения на ЕРП-та“ бе засиленото строителство и присъединяване на централи, произвеждащи зелена енергия. Датата на този процес е април-юни 2012 г. Тогава за три месеца бяха вкарани в експлоатация близо 1000 мегавата ВЕИ. Голямото бързане за вкарване на експлоатация се случи, след като регулаторът тогава даде сигнал, че предстои сериозно намаление на цените за зелените централи след 1 юли 2012 г., а законът закова високите цени само на тези, присъединени преди 1 юли. Обявени бяха и планове да има нулеви години за присъединяване на нови ВЕИ централи към мрежата в страната.
Тогавашният министър-председател Бойко Борисов режеше лентички на нови и нови централи за производство на зелена енергия, без да се съобрази, че непланираното огромно производство на ВЕИ централите не е включено в цената на НЕК, а оттам и в крайната цена. Последва промяна на методиката от ДКЕВР, с което ЕРП-тата бяха задължени да плащат произведената зелена енергия на тяхна територия, а после НЕК да им възстановява парите. Около 400 млн. лв. по данни на регулатора обаче не са възстановени към момента…
Това е причината днес ЕРП-етата да твърдят, че като се прихванат невъзстановените задължения на ЕРП-етата за произведена зелена енергия, то те не дължат и стотинка на НЕК?!Говорителката на енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер предложи спорът НЕК-ЕРП-ета да се реши в съда…
Върховната административна прокуратура (ВАП) предложи на ДКЕВР не само да започне процедура по отнемане на лиценза на електроразпределителното дружество, но и да назначи особен търговски управител, който да управлява „ЧЕЗ Разпределение“ и „ЧЕЗ Електро“, докато ДКЕВР вземе окончателното решение дали да отнеме или не лиценза на дружеството или до произнасянето на съда по спора.
Дотук скандалът със задълженията на ЕРП-етата се прибавя към множеството скандали, които наследи правителството от предшественика си кабинетът „Борисов”. Но кой е в правото си да решава този спор и редно ли е чужди посланици да го играят на генералгубернатори и да присъстват на заседание на ДКЕВР, да се изказват, да дават съвети?
Какво бе заседанието на ДКЕВР в присъствието на посланици на чужди държави: родителска среща, натиск за „правилно” решаване на спора, или открита и арогантна намеса във вътрешните работи на редова страна-членка на ЕС?
Та в така създалата се ситуация стои въпросът: има ли България суверенитет или вече не?
Равноправни ли сме в рамките на ЕС, или сме страна-членка със статут на колония в рамките на Съюза?
В случай че вече сме колония, то нека променим Конституцията си и да си знаем, че управлението на държавата ни се осъществява от Брюксел – там е изпълнителната власт.
Що се отнася до президента – то той, още с встъпването си в длъжност работи не за интересите на гражданството, а за нечии корпоративни интереси, както и за връщането на партията, която го ръкоположи на власт.
Това е причината той да си позволи най-арогантно и безнаказано среща с представители на едно от ЕРП-етата, EVN в Австрия, зад гърба на целокупния си народ и то в разгара на най-ожесточените спорове по дълга на това ЕРП!
Та кой ни е виновен за бъркотията около скандала с ЕРП-етата, освен политиците и ние, които ги търпим и избираме?
Ще завърша с казаното от един японски министър-председател, Коное: „Колкото и да е ужасно това, което светът ми стори, това, което аз сам си направих, е още по-ужасно“.Люба Маноловаwww.lubamanolova.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *