Справка на МЗ: 21 медикамента са липсвали в аптеките в периода от 24 юли до 13 август

Справка на МЗ: 21 медикамента са липсвали в аптеките в периода от 24 юли до 13 август

Пет медикамента са липсвали в аптеките в периода 7-13 август. Става дума за лекарства, предписвани при епилепсии и тревожни състояния, диабет и хипертония, показва справката на Министерство на здравеопазването, публикувана в парламентарния сайт.

Общо 21 са лекарствата, които не могат да бъдат открити в аптечната мрежа в периода от 24 юли до 13 август. В списъка с липсващите препарати попада медикамент, който се използва за нетипични припадъци, епилепсии, биполярно разстройство и различни видове мании (превъзбуда, въодушевление и свръхактивнос).

Има сигнали и за липсващи ампули за лечение на опиатна зависимост и потиснато дишане, които се използват и при пациенти със сърдечни заболявания или бъбречна недостатъчност.

Оказва се, че продължава да е налице и проблема с недостига на лекарства за лечение на предиабет и диабет тип 2 – пациентите трудно откриват конкретен медикамент, който съдържаща метформин. Възрастните хора пък изпитват затруднение при снабдяването си с филмирани таблетки за лечение на хипертония, с активна съставка периндоприл аргинин/индапамид.

На пазара липсват и таблетки с удължено освобождаване, които се предписват за подобряване на кръвообращението и кръвоснабдяването на тъканите с нарушено кръвооросяване, става ясно още от справката, предоставена на Народното събрание от здравното министерство.

От друг списък става ясно, че има 46 лекарствени препарата, които са забранени за износ, заради техния недостиг на българския пазар. Става дума за три медикамента, съдържащи метформин, които се използват за лечение на диабет тип 2, както и на препарати за подобряване на циркулацията на кръвта, за контрол на хипертонията, за намаляване нивата на мазнините в кръвта, за умерен до тежък ревматоиден артрит.

В списъка по член. 217 от ЗЛПХМ има и медикаменти, които се използват при депресии и тревожни състояния, при затруднено дишане поради стеснени дихателни пътища, при тежка форма на астма, при гадене и повръщане, при някои ракови заболявания, както и при различни видове инфекции (коремни, бъбречни и други).

В справката на здравното министерство има и 12 медикамента, които временно или за постоянно са спрени от аптечната мрежа у нас – сред тях са инжекции за лечение на ревматоиден артрит, препарат за сърдечна недостатъчност, филмирани таблетки при висок холестерол, както и такива за потискане на имунната система при трансплантирани пациенти.

Припомняме, че на 8 август в парламентарната здравна комисия беше взето решение всяка сряда министърът на здравеопазването да предоставя на Народното събрание пълна информация за липсващите в България лекарства съгласно данните на ИАЛ.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *