Срещу Тръмп! Голямо съдебно жури в щата Джорджия повдигна обвинения за опит за подмяна на изборите през 2020 година

Срещу Тръмп! Голямо съдебно жури в щата Джорджия повдигна обвинения за опит за подмяна на изборите през 2020 година - 1

Срещу Тръмп! Голямо съдебно жури в щата Джорджия повдигна обвинения за опит за подмяна на изборите през 2020 година

Правосъдието в американския щат Джорджия обвини бившия американски президент Доналд Тръмп и негови съратници за действията им по време на изборите през 2020 г., обобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Заедно с Тръмп бяха обвинени още 18 души. Обвиненията са за техни предполагаеми незаконни опити да преобърнат резултатите от изборите в този ключов американски щат.

Това е четвъртото обвинение за по-малко от шест месеца срещу Доналд Тръмп, който се кандидатира за републиканската президентска номинация за изборите за президент догодина.

Прокурорката на съдебен окръг Фултън в щата Джоржия Фани Уилис предяви обвиненията, като прибягна до действащ местен закон относно престъпността на организираните престъпни групи. Този закон се използва по-специално срещу престъпните банди и предвижда от 5 до 20 години затвор.

Въпреки поражението, което претърпя Тръмп в Джорджия през 2020 г., той и останалите обвиняеми са отказали да признаят, че той е губещ и напълно съзнателно и умишлено са участвали в заговор за незаконна подмяна на резултата от изборите в негова полза, се казва в обвинителния акт.

Голямо съдебно жури, събрало се в столицата на Джорджия – Атланта, одобри това обвинение в края на ден, в който бяха изслушани ключови свидетели на обвинението.

Разследването по този казус се води от 2021 г.

Предизборната кампания на Тръмп публикува изявление, в което отправи нападки срещу прокурорката по случая. В него се казва, че прокурорката служи на интересите на настоящия президент, демократа Джо Байдън. „Уилис стратегически забави своето разследване, за да се намеси максимално в президентската надпревара за изборите през 2024 г. и да навреди на предизборната кампания на Тръмп, който е доминиращ в допитванията кандидат“, се казва още в текста.

Разследването бе подето след телефонен разговор от януари 2021 г. на Тръмп, в който той иска от високопоставен местен представител да намери около 12 000 бюлетини, върху които има неговото име и които му липсват, за да бъде обявен за победител в Джорджия на изборите, произведени през ноември 2020 г. Записът от разговорът беше направен обществено достояние.

Ако Тръмп спечели изборите догодина, но бъде осъден по това дело, той няма да може да обяви, че се помилва, нито пък да постигне прекратяване на съдебното преследване от прокуратурата, защото става дума за дело на щатско ниво, а не на федерално ниво, върху което федералната власт няма правомощия да действа. Датата на процеса все още не е определена.

Тръмп ще бъде съден през март и май догодина по обвинения за купуване на мълчанието на порноактриса и за незаконно изнасяне на поверителни документи от Белия дом, след изтичане на президентския му мандат. Делата ще бъдат съответно в Ню Йорк и Флорида.

По казуса в щата Джорджия Тръмп и останалите 18 обвиняеми имат срок до 25 август да се явят пред съда, за да чуят официално в какво са обвинени. Прокурорката по случая заяви, че иска процесът да започне до 6 месеца.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *