Стартира надпреварата за участие в Пети национален литературен конкурс за ученици на АЛЕФ

Стартира надпреварата за участие в Пети национален литературен конкурс за ученици на АЛЕФ

Победителят ще участва в международен конгрес за млади лидери в Израел на разноски на организаторите. Над 400 ученици от цяла България твориха в предходни издания
Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” обявява V Национален литературен ученически конкурс за есе „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Творческата надпревара е посветена на предстоящата 75-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората Световна война, която ще се отбележи през 2018 година.
В конкурса могат да участват ученици от VIII до XII клас от цялата страна. Те могат да избират между три теми за своите есета:Първа тема: Ако машина на времето те „върне” в България през март 1943 година, как би постъпил/а?Втора тема: Ако в бъдеще настъпи политически режим, който извършва геноцид над определен етнос, какъв избор би направил/а и какви жертви би могъл/а да понесеш?При оценката на журито ще се имат предвид познанията по историческите събития и личната позиция, изразена при творческата интерпретация по темите.Трета тема: Аз бях един от спасените…Творбите по тази тема трябва да бъдат базирани на автентичната история на български евреин, преживял събитията през март, 1943 година. Журито ще оцени изследователския дух на авторите – издирване на очевидци или техни наследници, както и творческото пресъздаване на техните спомени.
„През март 2018 година ще се навършат 75 години от извършването на уникално по своята мащабност дело-избавлението на близо 48 000 български евреи от Холокоста. За нас е особено важно да припомняме стореното и да го предаваме на поколенията след нас. Младите хора трябва да познават историческите събития, да имат памет за тях, за да ги пренасят напред. Най-въздействащи са личните спомени на участниците в тези събития, така наречените сървайвъри. Все още има хора, които помнят онези години и могат да говорят неподправено и автентично за този сложен исторически период от първо лице. Чрез този конкурс на учениците се дава възможност да чуят техния опит, да го осмислят и да се превърнат в техни говорители. Прекланяме глава пред депортираните 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот в нацистките концлагери на смъртта. Конкурсът ни ще бъде почит и за тях”, обосновава изборът на теми председателят на Център „Алеф” Алберта Алкалай..Надпреварата стартира на 10 октомври 2017 година и ще приключи с церемония по награждаване на най-добрите творби през март 2018 година.
Есетата ще бъдат оценени от авторитетно жури с председател Михайлина Павлова-старши редактор в БНР, програма „Христо Ботев”, главен редактор на вестник „Еврейски вести” и на списание La Estreya и членове: Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг и Асен Йорданов – журналист и директор на сайта Бивол.бг.Победителят в петото издание на конкурса ще бъде награден с участие в едноседмичен международен семинар за млади лидери в Херцлия, Израел на разноски на организаторите. Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място ще получат парични премии, съответно 300 и 200 лева.
Най-добрите автори от цялата страна ще участват в тържествената церемония по награждаване в Бургас отново за сметка на организаторите от Алеф.
По традиция наградените литературни разработки ще бъдат публикувана на сайта на организаторите и други авторитетни национални медии.
За да подпомогнe младите творци на сайта си www.alef-bg.org Център „Алеф” отново помества виртуална библиотека, която представя библиография и материали по темата.В предходните конкурси се включиха над 400 средношколци от цялата страна, като четвъртото издание на надпреварата имаше и международно участие.
Растящият всяка година брой участници в конкурса и големият му обществен отзвук е гаранция, че Център „Алеф” е намерил оптималната форма за активно съпричастие на младите хора към актуалните проблеми на деня, приемствеността на паметта за ключови събития от историята ни, осмисляне и преосмисляне на общочовешките ценности и изграждане на адекватна жизнена позиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *